Размириците в Казахстан са истински кошмар за Владимир Путин. Защото

...
Размириците в Казахстан са истински кошмар за Владимир Путин. Защото
Коментари Харесай

Числото 7600 и още факти: защо Казахстан е толкова важен за Русия

Размириците в Казахстан са същински призрачен сън за Владимир Путин. Защото смисъла на тази огромна и богата някогашна руска република е за Русия толкоз огромно, че съвсем не може да се опише с думи, споделя. Ето няколко цифри и обстоятелства:

Защо Казахстан е толкоз значим за Русия? Отговор на този въпрос дава едно число: 7600. 7600 километра е дълга границата сред двете страни - една от най-дългите сухопътни граници в целия свят. При това в тази ситуация с Русия и Казахстан надалеч не става дума единствено за дължината. Още от руско време този район е доста значим за Москва във военно отношение. Достатъчно е да споменем ракетния полигон Капустин Яр, който частично се намира в Казахстан, както и многочислените военни фабрики в Урал и отвъд Урал. Така че Русия по най-естествен метод счита Казахстан и целия район за собствен геополитически заден двор.

Тъй че, извършват в действителност задача в отбрана на съветските ползи - нищо, че задачата се води " миротворческа " и минава под егидата на военна организация на няколко някогашни руски републики. Както споделя в изявление за Дъждовни води политологът Николай Петров, размириците в Казахстан са " сериозна заплаха " за самата Русия. Още повече, че упоменатата 7600-километрова граница не се охранява добре, прибавя специалистът.

Значението на Казахстан за Русия

А другояче смисъла на Казахстан за Русия е толкоз огромно, че съвсем не може да се опише с думи. Казахстан е най-голямата и най-богата някогашна руска република в Средна Азия, която поддържа доста тесни връзки с Русия. Заедно с Русия и Беларус Казахстан стана съосновател на един доста влиятелен план на Владимир Путин - Евразийския стопански съюз, по подражателство на Европейски Съюз. А по публични данни през 2020 година в Русия са следвали над 60 000 студенти от Казахстан - най-многочислената група чужденци в съветските университети.

И още обстоятелства: Няколко допитвания на авторитетния демоскопски център " Левада " демонстрираха, че доста от руснаците считат Казахстан за втората най-важна другарска страна след Беларус. А през декември министър председателите на двете прилежащи страни оповестиха, че двустранната търговия е достигнала рекордни обороти.

И въпреки всичко за Москва най-важният стратегически аспект на двустранното съдействие си остава космонавтиката. От Съветския съюз Казахстан наследи космодрума в Байконур, за който Русия заплаща наем в размер на 115 милиона $ годишно. Москва в това време построи нов космодрум в Далечния Изток, само че все пак желае да резервира и Байконур.

Казахстан разполага и с доста естествени благосъстояния, а редица съветски компании създават техния рандеман. Същото вършат, прочее, и редица американски компании. Русия взе участие и в добива на уран в Казахстан и даже се надява скоро да построи в прилежащата страна и първата АЕЦ. Да не забравяме, че митингите в Казахстан започнаха поради повишаването на газа, откакто през последните месеци потреблението на електричество толкоз набъбна, че държавното управление изиска помощ от Русия.

В същото време специалист от проправителствения Руски съвет за външна политика установи в собствен разбор, че Русия явно не е прелъстителен модел за Казахстан като обществено и икономическо развиване. Според него политическото управление и обществото в Казахстан имали други образци за подражателство: от Европа, през Турция, та чак до Сингапур.

 Числото 7600 и още обстоятелства: за какво Казахстан е толкоз значим за Русия

Иска ли Русия да анексира Северен Казахстан?

За разлика от Беларус Казахстан не е подвластен от съветски заеми и също така се пробва да поддържа избрана отдалеченост по отношение на Руската федерация. В Русия реагираха изключително мъчително на един избран жест на разграничаване:.

В северните провинции на Казахстан живеят към 3,5 милиона етнически руснаци - в случай, че цялото население на страната възлиза на 19 милиона. И в двете страни към този момент от години се шушука дали пък Русия няма да реши да вземе тези територии, както постъпи с украинския полуостров Крим. В изявление за Дъждовни води през 2019 година президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев опроверга тези опасения. Отношенията с Русия почивали на " безусловно доверие и добросъседство ", сподели той.

Но напреженията отчетливо се усещат. През 2020 година в съветската Дума депутатът Вячеслав Никонов съобщи, че територията на Казахстан била просто " огромен подарък от страна на Русия ". Външното министерство на Казахстан отговори с митинг, Никонов си взе думите обратно, а президентът Токаев написа публикация в отбрана на независимостта на своята страна.

Нищо чудно, че сега обществените мрежи врят и кипят от полемиката за дейностите на Русия в Казахстан. Защото Путин може да се възползва от изпращането на войски и да наложи съветската доминация в страната, считат мнозина. В момента Русия няма военни бази в Казахстан.

" Дали пък Русия не е идната? "

Тъй или другояче, размириците в Казахстан са същински призрачен сън за съветския президент Владимир Путин. На такива митинги Кремъл лепи етикета " цветни революции ", с което препраща към " революцията на розите " в Грузия и " оранжевата гражданска война " в Украйна. Москва упреква Запада, че подклажда такива събития.

Последният сходен протест обаче съумя: в Армения през 2018 година. А дано не забравяме, че Армения също е правилен съдружник на Руската федерация. В Беларус диктаторът Александър Лукашенко съумя да се задържи на власт, откакто смаза с принуждение митингите. " Всички по-големи съседи на Русия се тресат от обществени митинги ", споделя в изявление за Дъждовни води Ханс-Хенинг Шрьодер, отличен ценител на Русия. " Ако аз държах кормилото в Кремъл, щях да се запитам дали пък Русия не е идната ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР