Разликата между уеб и класически приложения ще изчезне в среда

...
Коментари Харесай

Уеб приложенията ще изглеждат като „нейтив” в Windows


Разликата сред уеб и типичен приложения ще изчезне в среда на Windows
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов инструмент на Microsoft дава на разработчиците на прогресивни уеб приложения (PWA) спомагателни контроли на заглавната лента. Това значи, че в среда на Windows те ще се извършват по-скоро като „ нейтив ” приложения .
още по темата
Досега уеб приложенията нямаха достъп до стила на заглавната лента, което водеше до непредвидени последици като шпации, цветни спорове и други неточности – вследствие на това PWA изглеждаха доста разнообразни от обичайните Windows приложения.

Инструментът Window Controls Overlay отстрани всички тези проблеми, отбелязва The Verge. Разработчиците към този момент имат опция за персонализиране на „ цялата повърхнина ” в прозореца на приложението, като се изключи зоната в горния десен ъгъл, където се намират бутоните за ръководство на прозореца.

Заглавната лента в прозореца на PWA се ръководи благодарение на три инструмента: достъпът до функционалността се отваря от файла Web Application Manifest; външният тип на фрагмента от лентата се управлява в CSS благодарение на функционалността env() и четири променливи titlebar-area-x/y/width/height; противоположната връзка, която разрешава управление на измененията в геометрията на заглавната лента, се реализира посредством интерфейса Navigator.windowControlsOverlay в JavaScript.

Microsoft показа за първи път инструмента Window Controls Overlay през януари 2020 година с демонстрационно уеб приложение. Поддръжката на функционалността в браузъра Chrome се появи през април 2022 година като бета функционалност и за непрекъснато през август с стартирането на версия Chrome 105.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР