Различните поколения британски избиратели не са били толкова разделени през

...
Различните поколения британски избиратели не са били толкова разделени през
Коментари Харесай

Британското "младотресение" - как изборите задълбочиха пропастта между поколенията

Различните генерации английски гласоподаватели не са били толкоз разграничени през последните четири десетилетия, колкото на последните избори - младите ясно застават зад лейбъристите, а по-възрастните зад консерваторите.

Това сочи огромно изследване на социологическата организация Ipsos MORI измежду над седем хиляди британци, живеещи в страната. Британските медии към този момент описаха комбинацията от поколенчески разлом и по-висока интензивност на младите гласоподаватели с думата youthquake - игра на думи с " млад " и " земетресение ".

На предварителния избор на 8 юни партията, водена от премиера Тереза Мей, завоюва най-вече места в Народното събрание, само че загуби болшинството си (оставайки с 13 места по-малко, в сравнение с след предходния вот), а лейбъристите с водач Джеръми Корбин доста усилиха поддръжката си с 30 места.

Агенцията изяснява, че от 1979 година насам - годината, в която тя стартира да съхранява сходни данни - не е отбелязвана толкоз дълбока бездна сред най-младите и най-възрастните гласоподаватели. Ясно обрисувана в данните е разграничителната линия от 45 година сред двете категории, предпочели надлежно лейбъристите и торите.

How Britain voted, by age - the biggest gap between young and old we`ve seen since started in 1979 https://t.co/CcdVNd6UY7pic.twitter.com/kJM5bsIMXv
— Bobby Duffy (@BobbyIpsosMORI) June 20, 2017

Според изследването лейбъристите са нараснали поддръжката си измежду хората на възраст меду 18 и 34 година с към 20 процентни пункта, а консерваторите са изгубили част от гласоподавателите в тази категория. При торите обаче е повишен със 7 процентни пункта делът на гласувалите в категорията сред 45 и 54 години. Сред британците на възраст над 55 година нарастването е с 14 процентни пункта.

Над 60 на 100 от гласоподавателите сред 18 и 24 година са пуснали бюлетина за партията на Корбин, до момента в който 61% от тези над 64 години са избрали ръководещите.

Спрямо 2015 година се следи и повишен интерес на младите гласоподаватели сред 18 и 34 година, въпреки делът на гласувалите измежду по-възрастните да остава по-голям. През 2016 година, на фона на по-ниска интензивност измежду младите, някои от тях оповестиха, че поколенията на родителите им са решили вместо тях ориста на Англия, защото немалка част от тях гласоподаваха за овакантяване на Европейски Съюз.

Активността

Проучването, въпреки и да опровергава някои изявления за невиждана интензивност измежду по-младите гласоподаватели (според някои медии до 72%), удостоверява схващането, че те може да са наклонили везните към лейбъристите и че по-голяма част от тях са отишли до урните, в сравнение с предишния избор. Увеличението в каузи на гласуващите сред 18 и 24 година (54 на 100 от тях са упражнили правото си на глас) е очевидно спрямо 2015 година, когато Ipsos MORI е измерила интензивността измежду тях на 43% - скок с над 10 процентни пункта. Също над половината (55%) от живеещите в Обединеното кралство гласоподаватели на възраст сред 25 и 34 години са отишли до урните, демонстрира изследването. Делът на глакувалите в тези две категории е подобен с записания от организацията на референдума за Брекзит.


© Reuters

Графиката демонстрира с какъв брой процентни пункта се е трансформирала поддръжката за четирите най-големи партии (консерваторите, лейбъристите, либералдемократите и Партията за независимостта на Великобритания) на изборите на 8 юни, съпоставена с тази на вота през 2015 година

" Активността измежду гласуващите от малцинствата се е нараснала с шест процентни пункта. От тези, които са отишли да гласоподават, само че не са го създали на изборите през 2015 година или на референдума за Европейски Съюз, множеството са дали своят вот за лейбъристите, " обобщава организацията.

Класови разтърсвания

Социалният статус също се е оказал значим фактор, само че с противоположен знак - част от междинната класа, която нормално гласоподава за торите, този път е избрала лейбъристите, до момента в който при групи с по-ниски приходи е станало противоположното. Според изследването партията на Корбин е нараснала поддръжката си в по този начин наречените обществени групи ABC1 (обхващащи всички равнища на междинната класа) се е увеличала с 12 процентни пункта. Със същата стойност обаче са се увелечили привържиници на торите от групите C2DE, които включват квалифицираните и неквалифицираните служащи и безработните, отбелязва Ipsos MORI. Подкрепата за либералдемократите и Партията за независимостта на Англия (UKIP) пък е намаляла във всички обществени групи.

Образование

Сред гласоподавателите с висше обучение лейбъристите имат преднина от 15 процентни пункта. Консерваторите водят със 17 процентни пункта измежду гласувалите без квалификации и 7 на 100 измежду гласоподавателите, чиято просветителна подготовка на включва тапия от висше учебно заведение.

" Митове "

Противно на упованията няма особени доказателства, че изборите са мобилизирали доста хора, които са предпочели да не гласоподават на вота през 2015 година или на референдума на идната година - от въздържалите се тогава едвам една осма са пуснали бюлетина на 8 юни. От тях 60 на 100 са подкрепили лейбъристите.

(2/2)...while Lab did particularly well among private renters. Mortgaged are the `bellweather` tenure again #ukhousing#GE2017@jules_birchpic.twitter.com/qxijGYDORn
— Ben Marshall (@BenM_IM) June 21, 2017

След вота политически анализатори заключиха, че младите гласоподаватели са предпочели лейбъристите на фона на рекордно високите такси за записване в университетите и цената на жилищата и на обещанията на Корбин да отстрани изцяло таксите. Възрастните гласоподаватели обаче, измежду които притежателите на жилища са повече, в сравнение с измежду младите и които (често като наемодатели) печелят от вдигащите се цени, са посрещнали задушевно концепцията на торите за ниски налози и фискална дисциплинираност.

" Ипсос " обаче показва, че най-силния растеж в поддръжката за Корбин е пристигнал не от " студентската " възрастова категория, а от гласоподавателите на възраст сред 25 и 34 години, където гласувалите за корбин са с 13 процентни пункта повече, в сравнение с през 2015 година

На фона на постоянно изтъкваната " дребна преднина " на Мей, която изглеждаше като загуба в деня след вота, и двете водещи партии в действителност са нараснали каузи от националния избор, който са получили, спрямо 2015 година, за сметка на дребните партии. При лейбъристите обаче смяната е с 9.5 процентни пункта (до 40%), до момента в който при торите е 5.5 процентни пункта (42.4%).

Всичко, което би трябвало да знаете за:Изборите във Англия (84)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР