Различните аромати могат да променят настроението, умственото и емоционалното състояние,

...
Различните аромати могат да променят настроението, умственото и емоционалното състояние,
Коментари Харесай

Ароматите влияят върху тонуса и емоциите

Различните аромати могат да трансформират настроението, умственото и прочувственото положение, да повлияят върху тонуса на човек и да понижат стрeса. Според учените другите миризми играят основна роля в намирането на сътрудник и даже основаването на семейство.

Според отчет, оповестен от фондацията RAC ароматите оказват мощно въздействие върху психическото и даже физическото положение на хората.
Прочетете още

Така да вземем за пример ароматът на канела усъвършенства концентрацията и понижава раздразнителността. Това я прави изключително подобаваща за водачите.

Миризмата на кафето и лимонът също усъвършенстват концентрацията, способността за запаметяване и въздействат благотворно върху двигателните умения.

Тамянът има дървесен и леко подправъчен мирис, който непроменяемо ни придвижва епохи обратно в историята, когато животът е бил простоват, съразмерен и доста по-близо до Природата.

Притежава противовъзпалително, антисептично, муколитично деяние. Облекчава болки в ставите.
Тамянът е знак на мира и равновесие. Успокоява нервното напрежение. Има мощно регенериращо деяние, както за тялото, по този начин и за мозъка. Облекчава стрес, тревога. Подпомага обръщането към вътрешното ни Аз.

Името на билката Риган идва от гръцки език и значи „ насладата на планината “. Растението има редица лечебни свойства. Притежава мощно противовъзпалително, противовирусно, противогъбично и антисептично деяние при болести на дихателните пътища, както и стимулиращо деяние при проблеми с храносмилателната система. Действа тонизиращо и ободряващо.

Иланг-иланг има по едно и също време стимулиращо и успокояващо деяние. Това го прави доста уместно за балансиране и усмиряване на експлоадирания, нервни прояви и променливи страсти, които не се отразяват позитивно върху активността на сърцето. Иланг-иланг се оправя сполучливо с депресии, проблеми със съня и мощен стрес. Ароматът му намалява кръвното налягане.

Експериментално изследване, извършено в центъра " Монел ", Филаделфия демонстрира, че ароматът на лимон кара хората да се усещат по-здрави. Доброволците в опита, трябвало да дават отговор на въпроси, свързани със здравето им в продължение на една седмица. Установено е, че по-малко участници се оплаквали от неразположения в дните, когато пространствата били ароматизирани с лимон. Освен това лимонът има освежаващи, антисептични, и антимикробни свойства.

Всеизвестен факт е, че несъразмерната консумация на кафе може да увеличи кръвното налягане и да направи човек по-нервен. Южнокорейско изследване сподели, че ароматът на прясно сварената напитка или на печени зърна кафе сполучливо понижава напрежението. Учените са открили че кафето трансформира равнищата на химикали в мозъка, които работят успокояващо.

Друго проучване демонстрира, че ароматът на мента усъвършенства храносмилането, намалява телесната температура и даже покачва физическата издръжливост.

Отдавна е известно, че лавандулата успокоява, усъвършенства съня и е целесъобразна при хора, страдащи от лека форма на бодърствуване. Японски откриватели са открили, че ароматът на лавандула усъвършенства концентрацията и усъвършенства енергийния спад, който се следи след хранене.

Направени са и редица проучвания, които търсят зависимостта сред аромата на колегата, половото привличане и даже основаването на поколение. Някои учени настояват, че миризмата на мъжката пот подсъзнателно демонстрира на дамата дали неговите гени са съвместими с нейните и какъв е шансът за основаването на крепко потомство. Смята се, че потта на дамата може да издаде нейната плодовитост.

Специалисти от Чехия са открили, че миризмата, която излъчва тялото на човек зависи значително от питателните му привички и желания. Кожата на вегетарианците излъчват по-приятна миризма от хората, които се хранят с месо или тези предпочитащи полуфабрикати и консервирани храни.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР