Разкажете повече за концепцията на Business Garden Office X -

...
Разкажете повече за концепцията на Business Garden Office X -
Коментари Харесай

Business Garden Office X осигурява модерна и здравословна офис среда

Разкажете повече за концепцията на Business Garden Office X - като локация, видове площи, наематели.
- Business Garden Office X е офис комплекс, ситуиран в най-бързо разрастващата се и атрактивна зона на София - кв. " Хладилника - Парадайс мол ". Земята е с повърхност над 15 000 кв.м и върху нeя има построени 2 бизнес здания с общо околосградно зелено пространство. Сгради 1 и 2 бяха въведени в употреба през лятото и там наематели са компании като " АстраЗенека ", " Акспо България ", " Зара ", Schwarz IT, Pontica Solutions, Yotpo, Remix и други, а Сграда 2 оперира като флекс/коуъркинг офис с над 400 работни места и към този момент се наложи като обществено средище в комплекса и място за работа на доста млади компании и хора.

Вече стартира строителството на здания 3 и 4 в Business Graden Office X, които ще бъдат подготвени през 2024 година и параметрите на инвестицията в приключен тип включват 52 500 кв.м офис площи, над 1000 подземни паркоместа и над 6500 кв.м паркова среда.

Business Garden Office X има съвременен образ, настоящи градоустройствени и архитектурни трендове и дизайн, основан в естетика със заобикалящата ни среда. Само Сграда 1 от комплекса разполага с 11 надземни етажа и три подземни равнища с механически пространства, паркинг за 347 автомобила, 20 паркоместа за хора в неравностойно състояние, 35 зарядни станции за електрически автомобили и 244 велостойки. Офисната повърхност на всеки етаж е над 2200 кв.м и дава опция за създаване на разнообразни видове офис пространства. Всеки етаж разполага с по две тераси с панорама към Витоша.

С построяването на новите 2 офис здания от Фаза 2 всички тези параметри ще се умножат и визията на комплекса да се сътвори естетика сред здравословна и новаторска офис среда, заобиколена от доста зеленина, ще бъде приключена. Близостта до метростанция " Витоша " и " Парадайс мол ", в същото време надалеч от шума и праха на огромния бул., вършат комплекса още по-привлекателен.
Реклама
Друг фокус на комплекса е даването на уютна и здравословна среда, която да е устойчива във времето. Като предстоящ собственик на LEED Platinum зелен документ постройката интегрира енергоспестяващи системи за отопление и изстудяване, вентилация и LED осветяване. Използвани са рециклируеми и естествени материали като камък и алуминиеви профили с троен стъклопакет. До пространствата в постройката се дава изцяло безконтактен достъп, чието осъществяване все по-често се търси от наемателите след коронавирус пандемията. По-здравословна и предпазена среда се подсигурява и посредством свръхиновативната технология, заложена в цялата постройка, която пречиства въздуха посредством студена плазма. Изпълнението й усъвършенства хигиеничните условия във въздуховодната мрежа и в пространствата, убива бактериите и понижава фрапантно опцията от разпространяване на вируси. Антивирусната среда също по този начин се подсигурява и посредством контрола на влажността, която оказва доста въздействие върху разпространяването им.
Асен Лисев - вложител, Office X Първият стадий от плана към този момент е приключен и стартирате строителството на нови две здания. Не е ли прекомерно рискова сходна инвестиция поради свития наемен пазар сега?
- Рискова е за всеки различен квартал или строителен бизнесмен, само че местоположението, както и положителното познаване и дългото наличие на Bravo Development и MBL на този пазар значително понижават рисковете. Business Garden Office X e ситуиран в най-атрактивната и най-предпочитаната локация за офиси в столицата. Сградите са най-модерните и с доста новаторски софтуерни решения, а построената паркова среда способства за по-здравословен и по-приятен метод на работа. Имаме задоволително огромен интерес към постройките от Фаза 2 от разнообразни компании наематели, за които съществена цел е да дават най-хубавата работна среда за своите чиновници и явно концепцията на комплекса се харесва и дава отговор изцяло на техните потребности. Това ни дава успокоение да продължаваме да развиваме актуалните си планове и да не стопираме да търсим нови.
Какви са вашите прогнози за развиването на офис пазара в София през идващите години - като търсене, предложение, наемни равнища?
- Пазарът интензивно се възвръща. В страната навлизат от ден на ден нови компании в BPO и IT, нуждаещи се от офиси, а съществуващите се уголемяват и/или търсят нови и по-модерни площи. Офисът, въпреки и в доста случаи хибриден, си остава задоволително издирван. Компаниите се стремят да го създадат по-атрактивен, с повече зони за обществени интензивности, по-екологичен и здравословен, посредством коeто да приобщят чиновниците си назад, и това е очевидно от високото чисто асимилиране на клас А офис площи през последните 6 месеца. Вярвам, че тази наклонност ще продължи и отсега нататък.

От страна на предлагането - новите планове през идващите няколко години ще са необичайност, най-много заради неналичието и високата цена на дълговото финансиране и рисковете пред бизнесмените. Все още на пазара остават остарели здания, неотговарящи на условията на наемателите, които въздействат отрицателно на някои пазарни индикатори като размер свободни площи, наемни равнища и други
Реклама
От началото на годината наемите леко порастват при здания от висок клас и на избрани местоположения като регионите на " Хладилника " и Югоизточната дъга на Околовръстния път. При второкласни здания с непредпочитани местоположения наклонността е противоположна.
Темата за устойчивото строителство и ESG става все по-ключова за имотния пазар. Вие планирате ли узаконяване на площите, които изграждате и управлявате?
- Задължително! За първата фаза на Office X чакаме LEED Platinum документ и продължаваме със същите критерии и за идните здания. ESG стандартите са основата, на която имаме вяра, че би трябвало да стъпват всички бъдещи вложения, и ние работим в посока да постановяваме тази наклонност.
Имат ли сертифицираните като устойчиви планове конкурентно преимущество при привличане на наематели?
- Разбира се, че имат. Обществото става все по-чувствително на тематика екология, обществена отговорност и стабилно ръководство и това няма по какъв начин да не се придвижи върху желанията на наемателите, банките и вложителите. По-големите компании към този момент имат създадени лични стандарти, на които, в случай че не дава отговор дадена постройка, не я преглеждат като вид за наемане/купуване. На този стадий това е добре пристигнало за нас, защото ни дава конкурентно преимущество пред тези, които не дават отговор и/или не работят в направление да дават отговор на ESG стандартите. Очакванията ми обаче са до няколко години да не бъде преимущество, а належащо изискване за участниците на пазара, защото всички сме част от тази екосистема, в която би трябвало да мислим и работим стабилно.
Част от Business Garden Office X е коуъркинг повърхност. Смятате ли, че това е бъдещето на офис пазара, и по какъв начин сходни площи " съжителстват " с обичайните офиси?
- Да! Гъвкавостта е мотото на постпандемичната офис среда. И фирмите, и чиновниците все по-активно намират вярното решение в споделените офис пространства, тъй като им дава независимост да взимат бързи решения по отношение на потребностите си за величина, локация и вид офис. В същото време се радват на преимущества като богата обществена среда, разнородни контакти от всевъзможни промишлености и никакъв ангажимент към поддръжка като при обичайните офиси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР