Разхождайки се във всекидневната си, милиардерът Дейвид Рокфелер ежедневно се

...
Разхождайки се във всекидневната си, милиардерът Дейвид Рокфелер ежедневно се
Коментари Харесай

Невероятните съкровища на Рокфелер, които може да струват $1 милиард

Разхождайки се във всекидневната си, милиардерът Дейвид Рокфелер всекидневно се любува на картина на Пикасо за 90 млн. $. За него изкуството е нещо, с което би трябвало да се живее, а не да се крие.

Рокфелер, последният оживял внук на създателя на Standard Oil Джон Д. Рокфелер, има дълготраен афинитет към актуалното изкуство и прекарва съвсем един век, събирайки творби от Пол Гоген, Диего Ривера, Анри Матис и други Той е роден богат, само че с течение на времето неговият табиет е съдействал доста за персоналното му положение.

 Картина на Ван Гог бе продадена на търг за $81,3 милиона
Картина на Ван Гог бе продадена на търг за $81,3 милиона

Christie`s осъществя продажби за 479 млн. $

През последното десетилетие от живота му, когато цените на творбите на изкуството набъбват доста, картините му стартират да " съставляват доста добра част от персоналното му имущество ", споделя Питър Джонсън, формален историк на семейство Рокфелер.

От 8 май, когато аукционната къща Christie`s ще пусне на търг сбирката в продължение на 1 седмица, ще разберем какъв брой огромна е тази част.

 Сервизът, употребен от Наполеон Бонапарт
Източник:

Сервизът, употребен от Наполеон Бонапарт

Когато Рокфелер умря предходната година на 101-годишна възраст, сбирката му включва най-малко 4 картини на Клод Моне; зашеметяващи творби на Едуард Хопър, Джорджия О`Кийфи и Жорж Сера, както и сервиз за вечеря, който Наполеон взема със себе си по време на изгнанието си на остров Елба.

Някои от предметите са купени за стотинки спрямо актуалната им стойност. " Мисля, че Дейвид очакваше, че цената на Пикасо ще се усили от 1967 година Смяташе ли, че ще се усили хиляда пъти? Не ", споделя Джонсън.

 Картина за $110.5 милиона: Продадоха за рекордна сума творба на Баския
Картина за $110.5 милиона: Продадоха за рекордна сума творба на Баския

Платното е с внушителни размери

През 2007 година да вземем за пример Рокфелер продава картина на Марк Ротко в Sotheby`s в Ню Йорк за съвсем 73 млн. $. Купува я през 1959 година за 10 000 $.

Съпругата му Пеги умря през 1996 година Заедно те възнамеряват да дарят огромна част от персоналното си благосъстояние за щедрост. Преди десетилетия двамата изпращат 13 произведения в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, учреден от майката на милиардера - Аби Олдрич Рокфелер. Но в дълготраен проект Рокфелер взема решение, че множеството организации се нуждаят от парите му, не от изкуството му.

 Сред творбите в сбирката е
Източник:

Сред творбите в сбирката е "Вълната " на Пол Гоген

С изключение на няколко обособени завети, като това към Музея на изкуството " Метрополитън ", който получи картина на Едуар Мане, милиардерът взема решение неговата сбирка, дружно с всичко останало, да бъде продадена.

Постъпленията ще бъдат дарени на 11 съответни организации, в това число Рокфелеровия университет, Университета Харвард, екологичната организация Maine Coast Heritage Trust и Съвета за външни връзки. Дарения ще получат и голям брой други благотворителни организации.

Тежестта на налозите

В последна сметка решението за продажба на сбирката след гибелта на Рокфелер се свежда до налозите. " Голяма част от това изкуство беше купено на положителни цени през 40-те, 50-те и 60-те години на 20 век. Но пазарът на изкуство просто полудя от този момент ", споделя Джонсън.

Например картината на Ротко, която милиардерът продава през 2007 година, осъществя облага от към 730 000%. " Можете да си визиите какъв е данъкът върху финансовите облаги ", отбелязва историкът.

 Съединени американски щати си върнаха водачеството по покупко-продажби с арт творби
Съединени американски щати си върнаха водачеството по покупко-продажби с арт творби

Там са продадени творби на изкуството за Щатски долар 2,3 милиарда

Така че Рокфелер се придържа към първичния си проект: да остави изкуството в имението си и да подари средствата за щедрост. По този метод, споделя Джонсън, " нямаше налог върху тях ".

Останалото зависи от екипа от експерти, въоръжени с непрестанно възходящите оценки на притежанията на Рокфелер, които да го изпълнят. Предвид мащаба на имуществото - милиардерът има 67 сервиза за вечеря, да не приказваме за извънредно скъпа сбирка от дървени патици - да се каталогизира всичко това и да се реши може да коства е Херкулесово начинание.


Източник:

"Одалиска, лежаща с магнолии " на Анри Матис

" Това беше контрактувано преди известно време. Знаехме, че за 5 или 6 години щяхме да се оправим с продажбата. Правихме оценки в продължение на към 20 години, като им помагахме да основават банки за данни, където да записват всичко, което е в сбирката ", споделя Джонатан Рендъл, вицепрезидент на Christie`s Americas.

С течение на годините семейство Рокфелер се отхвърлят от имуществото си, раздавайки дарове на своите деца и внуци и дарявайки големи суми за щедрост. Christie`s раздробява остатъка на повече от 1500 лота, които ще се продават на няколко разнообразни аукциони в течение на една седмица. Лотовете с по-ниски цени ще бъдат предлагани за продажба онлайн.

 Картина на Да Винчи стана най-скъпо продадената в историята
Картина на Да Винчи стана най-скъпо продадената в историята

Купувачът е дал над 450 милиона $ за " Спасителят на света "

Работната планирана стойност на имуществото е 500 млн. $, само че тази цифра е избрана преди 5 години, доста преди творба на Леонардо да Винчи да бъде продадена на търг за 450 млн. $ - знак, че международният пазар има неутолим вкус за редки съкровища. Най-високите лотове евентуално ще доближат до тази цифра. " Често възкликваме: Шедьовър! В този случай сбирката има истински, достоверни шедьоври ", показва Рендъл.

Christie`s чака наддаването за " Момиче с кошница цветя " на Пикасо да бъде сред 90 и 120 млн. $. Макар да звучи огромна, сумата е релативно консервативна, като се има поради, че друга сходна картина на Пикасо бе продадена преди 14 години за 104 млн. $ на търг на Sotheby`s.


Източник:

"Водни лилии " на Клод Моне

Christie`s прави оценка " Водни лилии " от Моне на 50-70 млн. $, което също е много лимитирано. Аукционната къща продаде на половина по-малка сходна картина на Моне за 43.7 млн. $ през 2012 година

Важно е да се има поради и цената на името на Рокфелер, което би могло доста да увеличи крайната цена на творбите. Това са картини, с които милиардерът е живял всекидневно. " Някои картини му бяха безусловно обичани ", споделя Джонсън.

 Кой купи най-скъпата картина на света?
Кой купи най-скъпата картина на света?

" Спасителят на света " дълго бе считана за изчезнала

Творбата на Матис от 1923 година " Одалиска, лежаща с магнолии " е друга картина, на която богаташът се възхищава трагично, частично тъй като се среща с Матис няколко пъти, когато бил млад, през 30-те години на предишния век. Christie`s предвижда творбата да донесе 70-90 млн. $, защото това е една от най-хубавите картини на художника. Настоящият връх за картина на Матис е 46 млн. $.

Друга обичана творба на милиардера - " Вълната " на Гоген се чака да донесе към 12 млн. $.

 Перлата в сбирката -
Източник:

Перлата в сбирката - "Момиче с кошница цветя " на Пабло Пикасо

Изпълнителните на имущественото наследство на Рокфелер са също толкоз стимулирани, колкото и аукционната къща продажбата да протече добре, като се има поради, че " в наследството му има съответни числа, които да отидат при всяка от тези благотворителни организации ", разкрива Джонсън.

 Продадоха картина на Пикасо, избавена от партизани, за $45 милиона
Продадоха картина на Пикасо, избавена от партизани, за $45 милиона

Една от най-известните портретни работи на художника

Ако продажбата е незадоволителна за покриване на тези суми, изпълнителите ще би трябвало да се възползват от други елементи на имуществото, с цел да изпълнят задачата. Независимо от това, продажбата ще съставлява една от най-големите единични ликвидации на персонално благосъстояние в американската история.

" Рокфелер не купуваше нещо, тъй като беше на доста добра цена. Той купуваше картини, тъй като по някакъв метод го привличаха. Но в случай че цената беше ниска, той беше още по-доволен ", споделя Джонсън.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР