Разхождайки се през историческия център на Амстердам през най-лошите пандемични

...
Разхождайки се през историческия център на Амстердам през най-лошите пандемични
Коментари Харесай

Амстердам вече не иска да бъде увеселителен парк

Разхождайки се през историческия център на Амстердам през най-лошите пандемични месеци човек все едно се губеше в град-призрак, а учудващото е, че градът даже не е бил затворен. Коронавирусът сподели, че холандците не смеят да живеят в центъра на Амстердам. Там множеството къщи са туристически жилища, а нормалната навалица идва от задграничните гости. Сега общината желае пандемията да постави точка на всеобщия туризъм и възбраната за активност на Airbnb в три региона на центъра е единствено началото на един упорит проект за преструктуриране. Целта е по-малко сувенири, по-малко развлечения и по-малко проституция, написа El Confidencial. 

Холандската столица, в която 10% от работните места или около 70 000 души зависят директно от туристическия бранш, има към 55 000 гости всекидневно. От средата на март туристическата промишленост регистрира загуби до 90%, заетостта на хотелите е спаднала от 81% през март 2019 година на 41,2% през същия месец на актуалната година. Общината пресмята, че приходите от туристически налог ще се свият с 98 млн. евро тази година поради изгубването на всеобщия туризъм. Сценарий без гости е неосъществим за нидерландската столица, тъй че проектът включва взаимно битие сред туристи и локални поданици. Затова е належащо да се понижи първата група и да се пренасели с втората - спор, който се повтаря и в други европейски туристически центрове като Прага, Венеция и Барселона.

Кметът на Амстердам Фемке Халсема предизвести, че градът ще бъде " извънредно внимателен " с връщането на туризма. Ето за какво тя поиска от централното държавно управление превантивни принадлежности, посредством които да се лимитират нощувките в града, като ваканционни наеми, Вътрешни войски, хостели и хотели. Общината към този момент вкара туристическа такса от към 3 евро на човек за нощувка - една от най-високите в Европа, към която би трябвало да се прибавят 7% налог за хотелска стая или 8 евро на човек, който пътува с круиз. Беше въведена възбрана и за екскурзоводско обслужване на квартала на Червените фенери. Спряно беше и лицензирането на нови магазини, които продават единствено " сувенири ", семена на лалета, вафли и пакетирано сирене, защото пренебрегват локалните поданици.

От началото на юли ваканционните наеми, включително през системата Airbnb, са изцяло неразрешени в три региона на историческия център на столицата, в това число в квартала на Червените фенери. В останалите 96 области квартири могат да се наемат от туристи единствено за 30 дни в годината и то с авансово позволение от Общинския съвет, за което би трябвало да се заплати по 45 евро. Нарушаването на разпоредбите се санкционира с глоба от 20 750 евро, защото се смята за " противозаконен хотел ", който наема къщата без публично позволение.

Плановете на кмета включват " строги и огромни " проекти. Като притежател на недвижими парцели, общинският съвет ще може да решава какъв бизнес да ги наема. Халсема се стреми да промени и законите за понижаване на продажбата на алкохол за 24 часа, което в последна сметка се трансформира в процедура в достоверните магазини за алкохол. 

Жителите на столицата са загрижени за известността на своя град измежду чужденците. За тях обстановката преди ковид е " неустойчива в дълготраен проект ", а Амстердам има единствено две благоприятни условия - да се върне в обстановката, в която центърът на града е главно за туристи, или да се трансформира в град, в който локалните жители са център, а туристите посещават многолюден град, не " увеселителен парк ".  

От общината са наясно, че това е фрапантна мярка, само че задачата е да се отбрани икономическо възобновяване на града при положение на втора вълна от ковид. През 2019 година Амстердам е бил посетен от 19 милиона души - цифра, която се чака да нарасне с 50% до 2030 година Идеята на кмета на града е туризмът да се ограничи до 12 милиона души годишно през идващите пет години. За задачата е нужна частична или цялостна възбрана за ваканционните наеми, прекъсване на лицензите за нови хотели или стаи в съществуващи хотели и повишаване на туристическия налог на всеки шест месеца. 

Едно от главните оферти на жителите е редизайнът на квартала на Червените фенери. Кметът Халсема първо предложи строги ограничения за поощряване на по-достойна работна среда на половите служащи, която включваше възбрана за екскурзоводско обслужване или правене на снимки на проститутките, само че тя по-късно предложи да се закрие настоящия квартал на Червените фенери и той да бъде преместен от историческия център на града в обособена постройка. Това обаче ще включва закупуване на сгради и надзор на разрешителните за такава работа. Такава опция би трябвало да бъде за най-малко 100 работни места и да бъде налична с градския превоз. Все още не е ясно какъв вид ще предприеме кметът, защото другите възможности не са доста.

Местните поданици желаят да се вкара в целия град така наречен Wietpas (канабис проходи), система, ориентирана към ограничение на продажбата на опиати в Холандия и която се стреми да трансформира тези пространства в частни клубове с най-много 2000 членове, пребиваващи в страната. Една трета от тези кафенета са в Амстердам, тъй че тези места съставляват значима икономическа активност. Общините към момента поддържат надзор върху политиката на „ кафенетата “ и вземат решение относно броя на пространствата на тяхна територия. Подобна концепция имаше и през 2012 година, само че първото съдружно държавно управление на холандския министър председател Марк Руте се отхвърли от нея, изключително поради съпротивата от страна на притежателите на такива пространства. 

Изследване, поръчано от общината и извършено измежду 1160 задгранични туристи на възраст сред 18 и 35 години, демонстрира, че по-младите туристи виждат кафенета, проституция и евтините полети като съществена мотивация за посещаване в Амстердам. Данните демонстрират, че две трети от тях ще спрат да идват в града толкоз постоянно, в случай че би трябвало да заплащат, с цел да влязат в квартала на Червените фенери или в случай че им бъде неразрешен достъпа до " кафенетата ". В допълнение, последните са главната причина за пътешестване до Амстердам на 42% от британците. Въпреки че в началото кметът не има намерение да забрани на чужденците да влизат в тези места, тя изследва политиките да направи пазаруването на канабис в Амстердам " по-малко привлекателно ".

Общинският съвет е безапелационен, че би трябвало да се ограничат полетите на евтините самолетни компании. Засега предлагането на локалните поданици ще бъде прегледано от Общинския съвет. Ако не бъдат взети съответни решения, жителите на Амстердам се заричат да провеждат референдум по тематиката.

Източник: El Confidencial 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР