Разходите за отбрана на Русия са се повишили с почти

...
Разходите за отбрана на Русия са се повишили с почти
Коментари Харесай

Военните разходи на Русия са скочили с 40 на сто от началото на годината

Разходите за защита на Русия са се повишили с съвсем 40 % през първите четири месеца на годината.

Това съобщи Ройтерс, базирайки се на предварителни данни, оповестени от министерството на финансите на 18 май - близо три месеца след началото на съветската инвазия в Украйна.

Русия е похарчила 1.7 трилиона рубли (26.4 милиарда долара) за защита сред януари и април, което възлиза на съвсем половината от заделените в бюджета средства за цялата 2022 година от 3.5 трилиона рубли, или 2.6 % от брутния си вътрешен артикул.

Първоначално министерството беше планувало за 2022 година бюджетен остатък от 1 % от Брутният вътрешен продукт, или 1.3 трилиона рубли, само че в този момент чака недостиг от минимум 1.6 трилиона рубли, откакто е взело поради изплащането на помощи за противопоставяне на резултата от невижданите западни стопански наказания.

Правителството ще употребява Националния фонд за благосъстояние (НФБ) на Русия - запълнен с доходи от продажбата на нефт и газ, с цел да покрие недостига и да поддържа цената на акциите и облигациите, която внезапно спадна, откогато Москва изпрати десетки хиляди военни и тежки бронирани машини в Украйна на 24 февруари.

Част от НФБ е вложена във финансови пазари и неговата стойност е спаднала с 20 милиарда $ от началото на февруари до април до 155 милиарда $, демонстрира информация, оповестена в понеделник и представена от Българска телеграфна агенция.

Само през април Русия е похарчила 628 милиарда рубли (9.7 милиарда долара) за въоръжените си сили, което е покачване от 128 %, спрямо април 2021 година и е довело до прекосяването на месечния държавен бюджет в недостиг за първи път тази година. Министерството на финансите отхвърли да разяснява нарастването на разноските за защита.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР