Разходите на НОИ и фирмите за болнични догодина ще ударят

...
Разходите на НОИ и фирмите за болнични догодина ще ударят
Коментари Харесай

НОИ и фирмите ще платят рекордните 700 млн. лв. за болнични през 2018 г.

Разходите на Национален осигурителен институт и компаниите за болнични следващата година ще ударят нов връх - чака се да стигнат до 700 млн. лева От тях "сметката " за работодателите ще е към 180 млн. лева, а Национален осигурителен институт ще заплати над половин милиард за компенсациите след четвъртия ден. Оценката е от мнението на Фискалния съвет за проектобюджета на Държавното публично обезпечаване за следващата година. Проектът бе утвърден през вчерашния ден на първо четене в пленарната зала, като против него гласоподаваха единствено Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, обобщава в. „ Сега “.

Сумата, която заплащат работодателите за болнични, се оповестява за първи път от 2010 година, когато компаниите започнаха да заплащат 70% от заплатата за първите три дни от боледуването. След голямо неодобрение ръководещите се отхвърлиха да орязват първите три дни на 50% от заплатата, само че не предложиха и ограничения за стягане на контрола и ограничение на разноските за компенсациите на Национален осигурителен институт. Така за 2018 година се резервира настоящето състояние за изплащанията на болнични, а разноските на осигурителната институция ще стигнат нов връх - 516 млн. лева, или с към 15 млн. лева повече по отношение на осъществяването през т.г.

През 2018 година всеки обезпечен у нас ще боледува приблизително по 6 дни, предвижда фискалният съвет. Според неговите данни работодателите са платили 144 млн. лева по това перо за м.г. Тогава бяха изплатени близо 5.1 млн. дни на боледуващи чиновници. Отделно за м.г. Национален осигурителен институт е платил още 446 млн. лева от четвъртия ден нататък за 16.6 млн. дни. За 2018 година се чака Национален осигурителен институт да заплати над 17.5 млн. дни, само че най-вероятно ще са още повече, тъй като осъществяването в последните години постоянно надминава прогнозата.

Бюджетът на Държавното публично обезпечаване за следващата година бе мощно подложен на критика от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, а ГЕРБ неколкократно го дефинираха като "реалистичен ", "стабилен " и "издържан ". "Няма по какъв начин да правиш едно и също нещо и да очакваш смяна. Няма по какъв начин да подкрепим този бюджет, тъй като в него липсват упоритост и воля за решение на съществени проблеми пред обществото - беднотия, корупция, ниски приходи и неравноправие. Кое му е общественото на бюджета, като се замразяват обществените заплащания за осма поредна година? Миналата година разноските за обществени действия са 13.3% от Брутният вътрешен продукт, а за следващата година - 12.3% ", попита Георги Гьоков (БСП).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР