Разходите на НОИ и фирмите за болнични догодина ще ударят

...
Разходите на НОИ и фирмите за болнични догодина ще ударят
Коментари Харесай

Рекордните 700 млн. лв. за болнични през 2018 г. ще платят НОИ и фирмите

Разходите на Национален осигурителен институт и компаниите за болнични следващата година ще ударят нов връх - чака се да стигнат до 700 млн. лева От тях " сметката " за работодателите ще е към 180 млн. лева , а Национален осигурителен институт ще заплати над половин милиард за компенсациите след четвъртия ден.
Оценката е от мнението на Фискалния съвет за проектобюджета на Държавното публично обезпечаване за следващата година. Проектът бе утвърден на първо четене в пленарната зала, като против него гласоподаваха единствено Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.
Сумата, която заплащат работодателите за болнични, се оповестява за първи път от 2010 година, когато компаниите започнаха да заплащат 70% от заплатата за първите три дни от боледуването, написа вестник " Сега ".
След голямо неодобрение ръководещите се отхвърлиха да орязват първите три дни на 50% от заплатата, само че не предложиха и ограничения за стягане на контрола и ограничение на разноските за компенсациите на Национален осигурителен институт . Така за 2018 година се резервира настоящето състояние за изплащанията на болнични, а разноските на осигурителната институция ще стигнат нов връх - 516 млн. лева, или с към 15 млн. лева повече по отношение на осъществяването през т.г.
През 2018 година всеки обезпечен у нас ще боледува приблизително по 6 дни, предвижда фискалният съвет. Според неговите данни работодателите са платили 144 млн. лева по това перо за м.г. Тогава бяха изплатени близо 5.1 млн. дни на боледуващи чиновници. Отделно за м.г. Национален осигурителен институт е платил още 446 млн. лева от четвъртия ден нататък за 16.6 млн. дни. За 2018 година се чака Национален осигурителен институт да заплати над 17.5 млн. дни, само че най-вероятно ще са още повече, тъй като осъществяването в последните години постоянно надминава прогнозата.
Бюджетът на Държавното публично обезпечаване за следващата година бе мощно подложен на критика от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, а ГЕРБ неколкократно го дефинираха като " реален ", " постоянен " и " изискан ". " Няма по какъв начин да правиш едно и също нещо и да очакваш смяна. Няма по какъв начин да подкрепим този бюджет, тъй като в него липсват упоритост и воля за решение на съществени проблеми пред обществото - беднотия, корупция, ниски приходи и неравноправие. Кое му е общественото на бюджета, като се замразяват обществените заплащания за осма поредна година? Миналата година разноските за обществени действия са 13.3% от Брутният вътрешен продукт, а за следващата година - 12.3% ", попита Георги Гьоков (БСП).
" Бюджетът на ДОО-то е следващата подправена вест за пенсионерите и за обезпечените. Очакванията на хората бяха, че в него ще намерят място обещанията от предизборните платформи на ГЕРБ и Оперативна програма. Нищо сходно не се случва в този бюджет. Някой може ли да ми потвърди по какъв начин минимална пенсия от 207.60 лева е равна на 300 лева Ще ми кажете, че това ще стане до края на мандата, само че в средносрочната бюджетна прогноза за 2019 година написа, че пенсиите ще се усилят с 3.9%, а през 2020 - с 4%. Вместо да уголемява права на обезпечените бюджетът анулира права - анулира правото на обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност до 30 дни след преустановяване на трудовото правно отношение. Ограничава се достъпът до компенсацията за безработица с условието за по-дълъг интервал за обезпечаване, на който сезонните служащи и земеделците ще отговорят доста мъчно ", разяснява Хасан Адемов (ДПС).
Адемов попита по каква методика ръководещите са пресметнали, че подправените инвалидни пенсии са 600 хиляди, както настояват от обединението. По думите му тези изявления издават въпиеща непросветеност и невъзможност. " Защо оферират 15 млн. лева повече за болнични, които преди този момент набедихте за подправени? Вдигаме страховит звук за подправени болнични, а след това усилваме парите за тях. Къде е логиката? ", попита депутатът от Движение за права и свободи. Дебатът не подмина и кулинарните съпоставения - съгласно опозицията бюджетът е постна пица, само че не " калцоне ", а " кълцоне ", а пък от Българска социалистическа партия даже го дефинираха като " сухи трохички " . Павел Шопов от патриотите отговори, че бюджетът за общественото обезпечаване е едно парче от пицата и по този начин ще е отсега нататък. " Проблемът е, че тук нямаме огромна тава с едно огромно прасе ", съобщи Шопов.
" Чухме рецензии от опозицията, множеството от които неоснователни, имащи за цел да нападат позитивните страни на този бюджет и да основат страхове у хората ", отбрани финансовия проект на Национален осигурителен институт Светлана Ангелова (ГЕРБ). Волен Сидеров пък съобщи, че предлаганият бюджет бил по-добър от миналогодишния.
Догодина се усилва вноската за пенсия с един пункт до 19.8%. Минималната заплата става 510 лева и надлежно това е минималният застрахователен предел за всички браншове. Средното нарастване на минималните прагове ще е 6.8% . Очаквано предлагането за увеличение на минималния застрахователен приход за земеделските стопани от 300 лева на 480 лева среща опозиция измежду депутатите. От Българска социалистическа партия оповестиха, че сумата не е сметната съгласно действителни планове, а след " гледане в тавана ", и обявиха, че те ще предложат нов предел, който да е търпим за земеделците.
От ГЕРБ обаче отвърнаха, че прекомерно дълго са правени отстъпки за тази група и че действителната пенсия, която може да се сметне въз основата на тази сума за обезпечаване, е към 60-70 лева, а останалата част до минималната пенсия (200 лева.) се заплаща от налозите. Максималният застрахователен приход за всички обезпечени остава 2600 лева, а таванът на пенсиите - 910 лева Пенсиите се усилват единствено с 3.8%. Не е планувано и повече за минималната пенсия - тя ще се усили със 7 лева и 60 ст. Средната пенсия ще стане 363 лева, или с 42 лева над линията за бедността. Средната пенсия за тази година се чака да е 343 лева
Обезщетението за безработица се усилва от 7.20 лева на 9 лева дневно, като към този момент ще има и оптимално на ден обезщетение - 74.29 лева . То обаче ще се взема по-трудно - ще се желае обезпечаване минимум 12 месеца от последните 18 месеца (сега се желаят 9 от 19 месеца). Отпада опцията за приемане на обезщетение за болнични след овакантяване на работа. В момента болничен може да се вземе до един месец, откакто човек остане без работа. Мотиви и планове зад това предложение няма. През втората година от майчинството Национален осигурителен институт ще заплаща по 380 лева, т.е. с 40 лева повече. ГЕРБ обясниха, че не го усилват повече и не го обвързват с 60% от минималната заплата, както желаят Българска социалистическа партия, с цел да подтикват " майките да се връщат на пазара на труда ".
Бюджетът на Национален осигурителен институт ще е малко над 11 милиарда лева Въпреки растежа на пенсионната осигуровка и плануваното нарастване на приходите с 900 млн. лева до 6.5 милиарда лева дефицитът ще е близо 4.2 милиарда лева Хазната въпреки всичко ще преведе с над 200 млн. лева по-малко от налозите за покриване на дефицита. Близо 9.5 милиарда лева ще отидат за пенсии, като над 3.9 милиарда лева ще се покрият от държавния бюджет. За компенсациите за майчинство се плануват 545 млн. лева разноски, за краткотрайна нетрудоспособност - 515 млн. лева, за безработица - над 396 млн. лева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР