Разходите на държавното обществено осигуряване (ДОО) за пенсии, обезщетения при

...
Разходите на държавното обществено осигуряване (ДОО) за пенсии, обезщетения при
Коментари Харесай

Разходите на НОИ за най-възрастните възлизат на 6,5% от БВП през 2017 г.

Разходите на държавното публично обезпечаване (ДОО) за пенсии, компенсации при краткотрайна нетрудоспособност и трудоустрояване, за майчинство и за безработица, изплатени на лица над 64-годишна възраст, през 2017 година възлизат на над 6,3 милиарда лева Тази сума се равнява на към 6,5% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната за предходната година. Това демонстрират данните за осигурителните заплащания на Националния застрахователен институт (НОИ).

Анализът сочи още, че за най-възрастната част от популацията са отивали към 60% от общите разноски за пенсии и краткосрочни компенсации, като 70% от тези пари са били за пенсии и добавките към тях.

Средно месечно към 1,5 млн. души на възраст над 64 години са получавали пенсия и парично обезщетение от ДОО през 2017 година Над 99% от тях са били пенсионери. Това значи, че всеки шести адресат на пенсия или обезщетение е бил от тази възрастова група. Тя заема максимален дял в групата на пенсионерите (69,6%), до момента в който измежду имащите право на краткосрочни заплащания процентът е много по-нисък – сред 0,2% при компенсациите за майчинство и 3,6% при компенсациите за краткотрайна нетрудоспособност и трудоустрояване.

Разпределението по пол демонстрира, че възрастните дами доминират в общия брой на пенсионерите и получателите на компенсации за майчинство. От друга страна, мъжете над 64-годишна възраст доминират измежду лицата, на които се изплащат компенсации при краткотрайна нетрудоспособност и трудоустрояване и безработица. Това може да бъде обяснено с по-дългия им престой на пазара на труда спрямо дамите.

Шест от всеки 10 лв., изплащани от държавното публично обезпечаване за пенсии и краткосрочни компенсации, са за лица над 64-годишна възраст. А делът на разхода за пенсии за лицата над 64 година възлиза на 71% от общия разход за пенсии.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР