Разходете се из който и да е музей на класическото

...
Разходете се из който и да е музей на класическото
Коментари Харесай

Защо има толкова много фонтани с пикаещи момчета

Разходете се из който и да е музей на класическото изкуство и единствено след няколко минути неизбежно ще попаднете на изображение на малко момче, което се облекчава. Скулптура на такова пък има в съвсем всеки европейски град.

Може да е изненадващо, само че едно пикаещо момче може да символизира противоположни неща. От една страна, има някаква детска непорочност да видиш хлапак с такова нехайно държание. От друга страна, има и някаква ултра-мъжественост в този въпреки и некултурен акт.

Съвременната литература предлага цялостен куп разнообразни пояснения за какво на известната скулптура в Брюксел, да вземем за пример, момчето пишка. В това число няколко съвсем несъмнено апокрифни случки: младият херцог Годфри III от Льовен, който пикае върху противников войници; малко дете, което гаси пожар, който би погълнал града; отново малко дете, което този път гаси експлозив, който би умъртвил хиляди… Но в действителност никой не знае сигурно.

Има доста фонтани с по-големи пикаещи мъже, при които липсва тази двоякост: скулптура от Помпей на постоянно еректиралия господ Приап, изливащ безкрайна течност от пениса си с размер на предмишницата, явно не е предопределена да символизира непорочност. Има и една скулптура, известна като Hercules mingen, датираща от римско време, на която пияният Херкулес щастливо пикае.

Смята се, че този претекст може да се е появил в епохата на Ренесанса заради неправилното разбиране, че това е известна тропа в римското изкуство. Но до момента в който то фактически включва доста дребни момчета, постоянно във формата на херувимчета, малко на брой от пишкат. Ренесансовото възобновление на класическите стилове и тематики обаче някак донася със себе си и потоци от урина… Мотивът е прочут като puer mingens, което се превежда безусловно като „ пикаещо момче “, само че носи и евфемистично значение, което се отнася до еякулация.

В своето проучване от 2020 година „ Проблемите на смисъла и потреблението на претекста Puer Mingens в дизайна на фонтаните в интервала 1400–1700 година “, архитектите от Кеймбридж Джеймс Кембъл и Ейми Бойингтън показват разочароващо неразбираемите смисли на безпределно облекчаващите се дребни деца, като пишат: „ Като естествена телесна функционалност, постоянно осъществявано по-публично в предишното, в сравнение с в този момент от двата пола, уринирането безспорно се е разглеждало по друг метод през Ренесанса и Барока, само че тъкмо по какъв начин и за какво е било употребявано като претекст в живописта и във фонтаните остава озадачаващо и обект на нескончаем спор. “

 Lorenzo Lotto - Venus and Cupid (c. 1520's)

„ Венера и Купидон “ от Лоренцо Лото

В някои изображения е ясно какъв смисъл се предава. Картината на Лоренцо Лото „ Венера и Купидон “, датираща от 1520-те години и сега висяща в Музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк, е нарисувана като брачен подарък и ясно показва плодородието, въпреки и по доста малоумен метод. В „ Детската вакханалия “ на Микеланджело, където измежду група необикновено пияни дребни деца едно пикае в купа, която ще даде на свое приятелче, става въпрос за насладата и свободата на остатъка. Но в други творби може да бъде необикновено мъчно да се дефинира точния смисъл.

 Lacaune - Fontaine des pisseurs -04

Върхът на Фонтен де Писер

При фонтаните по-специално – просто няма доста места по човешката фигура, от които има логичност да излиза вода. Има скулптури на дами, на които водата блика от гърдите, само че те са по-редки. Понякога плачещо момче съпровожда кърмеща жена, както се вижда на фонтана на Каритас на Стария площад в Копенхаген, който е предопределен да бъде знак както на обич, по този начин и на състрадание.

В последна сметка, когато става дума за пикаещи момчета, всички догатки неизбежно си остават единствено предположения… Защото по принцип може да значи всичко: няма съвсем никаква поредност във инвестиции смисъл от произведение до произведение, даже когато става въпрос за изобразяването на съответната част на тялото. Докато множеството скулптури са толкоз леко надарени, колкото може да се чака, като се има поради както склонността на света на изкуството към дребните пениси, по този начин и действителността на дребните детски тела, Фонтен де Писер от 16 век в Локан, Франция, има четири уриниращи момчета с пениси, с които елементарно могат да ограбят банка.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР