Разград. Областната епизоотична комисия взе решение за ограничаване достъпа до

...
Разград. Областната епизоотична комисия взе решение за ограничаване достъпа до
Коментари Харесай

Разград: Областната епизоотична комисия взе решение за ограничаване достъпа до пазарите за животни във връзка с мерките срещу разпространение на африканската чума по свинете

Разград. Областната епизоотична комисия взе решение за ограничение достъпа до пазарите за животни по отношение на ограниченията против разпространяване на африканската чума по свинете. Това оповестиха от Областната администрация в Разград . Превантивни ограничения против появяването и разпространяването на африканска чума по свинете разискаха на свое съвещание членовете на Областната епизоотична комисия на област Разград. Директорът на ОДБХ доктор Илиян Драмалиев и доктор Юлиян Йорданов показаха до момента взетите ограничения на национално равнище вв връзка с открития случай. Той още веднъж е установен при диво прасе, което съгласно ветеринарните управляващи е удостоверение, че болестта съществува в дивата природа, а задачата е да не бъде позволена при стопанствата вид „ заден двор “, а посредством тях и огромните животновъдни обекти, защото това ще се отрази на стопанската система в съответния район. 150 души работят директно, а още 1000 са индиректно ангажирани с активността на най-големия свинекомплекс на територията на област Разград – „ Агротайм “ ЕООД-Исперих, заяви неговият притежател Иван Иванов. Той предложи институциите за правят по-строг надзор при инспекциите си в няколко аспекта – във връзка с нерегламентираните пазари за животни, на дребните цехове, които преработват месо и имат опция да го смесят с месо от диво животно.
Шефът на ДЛС “Воден – Ири Хисар “ Кирил Киров заяви, че предходната година на територията на ловното стопанство са отстреляни 440 диви свине, той показа един от главните проблеми при определяне на болестта – в страната има единствено една настояща лаборатория и това затруднява диагностиката. От ОДБХ-Разград оповестиха, че това е променено, защото институтите също към този момент имат пълномощия да изследват проби, с което лабораториите се усилват с още три. Пробите от Разградско ще се изпращат във Велико Търново. Ветеринарите припомниха още, че в стопанствата вид „ заден двор “ може да се отглеждат до 3 свине, без свине-майки, приканиха също за зоркост ловците, които са и притежатели на такива стопанства, защото рискът от преместване на болестта в такава обстановка е огромен.
Заместник регионалният шеф Евгени Драганов пое ангажимент да предложи на Областния шеф Гюнай Хюсмен в най-скоро време да провежда среща с общинските кметове на общините наоколо на „ Агротайм “ – Исперих, Кубрат, Завет, Самуил и Разград, с цел да се уведоми посредством тях популацията за превантивните ограничения. Областната епизоотична комисия взе решение да бъде издадена заповед от Областния шеф със следните ограничения: да се свикат Общинските епизоотични комисии; ограничение достъпа до пазарите за животни; кметовете на обитаеми места да осведомят ветеринарните лекари по общини и при положение, че имат информация за нерегламентирано развъждане на свине за осъществяване на Закона за ветеринарната дейност; да се ускори контролът за нерегламентирано придвижване на животни без ветеринарно-медицински документи и идентификатори, а органите на Министерство на вътрешните работи да уведомяват ОДБХ при определяне на такова; да се инспектират местата за предпазване на труповете на отстреляните диви прасета и съблюдават прецизно ограниченията за биосигурност след отстрела на дива свиня.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР