Разговорите между Техеран и водещите световни сили за възобновяване на

Разговорите между Техеран и водещите световни сили за възобновяване на ...

В събота се подновяват разговорите за ядреното споразумение с ИранРазговорите между Техеран и водещите световни сили за възобновяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г. ще бъдат възобновени във Виена в събота, заяви иранският заместник-министър на външните работи Абас Аракчи, съобщава Ройтерс.

"Очаква се участниците да продължат консултациите относно евентуалното връщане на САЩ към ядреното споразумение и осигуряване на пълното и ефективно прилагане на това споразумение“, посочи Аракчи, който е водещия преговарящ на Иран по време на преговорите.

Европейска служба за външна дейност (EEAS) потвърди, че Съвместната комисия на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), известен като иранската ядрена сделка, ще се възобнови във физически формат тази събота на 12 юни във Виена.

Съвместната комисия ще бъде председателствана от името на върховния представител на ЕС Жозеп Борел от заместник-генералния секретар и политически директор на Европейската служба за външна дейност Енрике Мора. В нея ще вземат участие представители на Китай, Франция, Германия, Русия, Обединеното кралство и Иран.

Участниците ще продължат дискусиите си с оглед на евентуалното завръщане на Съединените щати към ядрената сделка с Иран и за това как да се гарантира пълното и ефективно прилагане на Съвместния всеобхватен план за действие, посочват от EEAS.

Източник: bnr.bg