Разговори за възможностите за опознаване на богатото културно наследство на

...
Разговори за възможностите за опознаване на богатото културно наследство на
Коментари Харесай

В Саудитска Арабия обсъждат с Вежди Рашидов програма за културно сътрудничество

Разговори за опциите за опознаване на богатото културно завещание на двете страни организира през днешния ден ръководителят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, който е на двудневно посещаване в Саудитска Арабия.

Г-н Рашидов, който е и ръководител на групата за другарство със Саудитска Арабия в българския парламент, е почетен посетител на известния фестивал „ Зима в Тантора”. Във водената от него делегация е и Мариус Донкин, шеф на Народния спектакъл „ Иван Вазов “.

Фестивалът се организира в град Ал Ула. В този регион се намира фамозният археологически обект Хегра – първият предпазен от ЮНЕСКО международен монумент в Саудитска Арабия.

Днес по време на разглеждането на гробниците в античното Арабско кралство Дадан, датирано от шести век прочие н. е., Вежди Рашидов и домакините му организираха диалог за задълбочаване на културното съдействие сред двете страни и ролята на парламентарната група за другарство.

Саудитска Арабия има специфична стратегия за културен туризъм, която разпространява значими локални културни дестинации. Вежди Рашидов получи поздравления за изложбата „ Епопея на тракийските царе “ в Лувъра и за заслугата си за близкото съдействие на България със международния Музей.

Саудитска Арабия също има подписано десетгодишно съглашение за съдействие с Лувъра и това лято планува огромни взаимни археологически разкопки дружно с френски археолози. И България от години работи дружно с археолози от Лувъра при разкопките край Созопол.

„ Сигурен съм, че България със своето неповторимо културно завещание, със своята история, със своите гении, със своите театрални изкуства може да провокира огромен интерес в Саудитска Арабия и групата за другарство в Народното събрание може да спомага в този развой, още повече, че скоро следва посещаване в Рияд на парламентарна делегация от групата за другарство, която оглавявам ”, съобщи Вежди Рашидов.

Тази вечер Вежди Рашидов и водената от него делегация участва на церемониален концерт в неповторимата зала „ Марайа Платиниум “, която е цялата в огледала и е ситуирана в центъра на пустинята. С този концерт приключва фестивала „ Зима в Тантора “. Програмата на визитата на българската делегация завършва на следващия ден с разглеждане на Хегра – археологически монумент от международно значение под егидата на ЮНЕСКО.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР