Разговори в четворен формат между Турция, Швеция, Финландия и НАТО

...
Разговори в четворен формат между Турция, Швеция, Финландия и НАТО
Коментари Харесай

Ердоган ще се срещне с лидерите на Швеция и Финландия

Разговори в четворен формат сред Турция, Швеция, Финландия и НАТО ще бъдат извършени преди срещата на върха на Алианса, съобщи Ибрахим Калън, представител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

“По искане на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с който президентът Ердоган организира телефонен диалог, във вторник ще бъде извършена среща в четиристранен формат сред Турция, Швеция, Финландия и НАТО. Тя ще се състои преди срещата на върха на алианса в Мадрид, като в нея ще вземат участие генералният секретар на НАТО, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и представители на Швеция и Финландия. Това, че ще проведем диалозите в четиристранен формат, не значи, че ние ще отстъпим от нашата позиция”, сподели Калън в ефира на телевизия " Хабертюрк " по отношение на процеса по приемане на Швеция и Финландия в НАТО, който Турция блокира поради с аргумента, че тези две страни оказват поддръжка на неразрешената от турските управляващи Кюрдска работническа партия (ПКК).

Калън напомни, че до момента са били извършени две срещи с представители на Швеция и Финландия в Анкара и Брюксел по този въпрос.

В рамките на същото телевизионно присъединяване президентският представител разяснява и предлагането на Турция за отваряне на зърнен кулоар за разрешаване на продоволствената рецесия, която назрява в света в резултат на съветското навлизане в Украйна.

“Към момента всички желаят доставките да стартират по-скоро. Твърди се, че Русия и Украйна имат близо 40 милиона тона зърно. Това е сериозна цифра,която подхожда на 30-35% в света. Отварянето на зърнен кулоар и изпращането на корабите е развой, който ще лишава по 3-4 седмици”, сподели Калън.

По думите му Турция е в стратегическа позиция и е страната, която поставя най-вече старания за разрешаването на този проблем.

“Тези кораби ще минават през Босфора.Ще облекчим нашите лични потребности от зърно. И в това време ще свържем двете страни за първи път във връзка с доставките на зърно. Това е образец, че съдействие по избрани въпроси може да има даже и по време на война”, съобщи Ибрахим Калън.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР