Разговор с адвокат Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадали

...
Разговор с адвокат Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадали
Коментари Харесай

Предложение: Камерите за трафик да отчитат и скорост

Разговор с юрист Владимир Тодоров от Българска асоциация на потърпевши при произшествия Средната скорост може да се регистрира единствено на избран вид прави , описа пред Дарик юрист Владимир Тодоров от Българска асоциация на потърпевши при произшествия. Според него ще е доста по-ефективно в контрола на пътя да се включат камерите на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), които в този момент регистрират интензивността на трафика , тъй като имат доста положително покритие.

Санкциите при засичане на превишена междинна скорост са същите като при засичането на моментно каране по-бързо от допустимото.

" 90 км/ч на първокласни пътища . Ако някой влезе в избран час и системата пресметна, че той за доста малко време е минал това разстояние, т.е. неговата скорост е била над 90 км/ч, тогава получава глоба . Системата го засича и му изпраща електронен фиш . В един от тунелите на автомагистрала " Люлин ", той е къс - няколкостотин метра, правилото е, че в тунела би трябвало да се кара с 80 км/ч, засича се скоростта при влизане и при излизане, замерва се междинното време и се вижда дали автомобилът е превишил тази скорост. Ако я е превишил над 9 км/ч, тогава към този момент има санкция ”, описа юрист Владимир Тодоров.

Този способ е доста известен в Европа , само че водачите там към този момент са разкрили метод да заобикалят закона.

" В Италия има места, където се знае, че има такива прави. Когато някой надвиши скоростта преди втората камера, той стопира да почине, тъй като е карал с превишение, надлежно, в случай че мине по-рано това превишение ще се регистрира. Затова има такива места, дори италианците са го създали като бизнес. Те стопират да пият кафе, с цел да влязат в нормата ", добави Тодоров.-->
 
Адвокат Тодоров предлага различен метод за надзор на скоростта – като в замерването се включат и камерите на АПИ, които сега единствено наблюдават трафика.

" Тяхната плътност ще бъде доста огромна, те са на всички места - на първокласни пътища, на второкласни пътища и ще могат да наблюдават в действителност и да засичат скоростта ", съобщи още той.

Според Владимир Тодоров засичането на междинна скорост може да става единствено на сектори, където няма други входове и изходи , тъй като в противоположен случай автомобилът може да избегне камерата на края на въпросната права да вземем за пример.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР