Разговаряме с Румяна Илиева - управител на Частно Основно Училище

...
Разговаряме с Румяна Илиева - управител на Частно Основно Училище
Коментари Харесай

Отваря врати ново частно Монтесори училище във Варна

Разговаряме с Румяна Илиева - шеф на Частно Основно Училище „ Монтесори Варна “ и създател на първата Монтесори Школа в България за деца на възраст 6-12 години през 2016 година.
Здравейте, Румяна, от тази образователна година 2020-2021, родителите от Варна ще имат достъп до още едно частно Монтесори учебно заведение лицензирано от Министерство на образованието и науката. Каква по-различна просветителна услуга ще предложите?


Здравейте, чакаме до началото на идната образователна година 2020-2021 вписване в регистъра на Министерство на образованието и науката, с цел да можем да продължим нашия план като лицензирано главно учебно заведение за деца от подготвителна група до 7 клас. 

Голяма част от фамилиите в града ни познават като Школа „ Монтесори “, тъй като предлагаме просветителни услуги от април 2016 година Във Варна има задоволително на брой частни учебни заведения, само че към момента има избран % от варненските родители, които не престават да се лутат от едно частно учебно заведение в друго. Вероятно има фамилии, които търсят по-добро място за обучение на децата си във Варна.

Академичната подготовка при нас е построена върху интердисциплинарния метод и нашите възпитаници от най-ранна възраст се учат на отговорност към образователния развой и овладяват умения, които ще им служат за цялостен живот. Обучението по британски език се управлява от екип от учители от България и Англия и надгражда държавния стандарт като се организира по Британската просветителна стратегия. Притежаваме извънреден контракт като интернационален филиал на Cambrilearn, Йоханесбург – една от компаниите в света, които оферират отдалечено образование от 1 до 12 клас по програмата на Англия. Тази отдалечена стратегия е налична и за децата в страната, които не са наши възпитаници.
Разполагате със лична постройка в центъра на града. Там ли ще се обитава и частното учебно заведение?


Макар че разполагаме с 3-етажна постройка в центъра на града, в която се обитава нашата Школа „ Монтесори “, от м. септември 2020 година ще преместим просветителната активност на ЧОУ „ Монтесори Варна “ в по-голяма постройка в кв. Левски, жк „ Вива 4 “. Нашата цел е да запазим високото качество на образование и да продължим да предлагаме неповторима по рода си просветителна услуга на фамилиите в града.

 
Как е проведен приемът във вашето учебно заведение?
Стартираме банкет на деца на възраст от 5 до 11 години, които са от фамилии осведомени с  основните правила за отношение и образование на децата разказани от Д-р Мария Монтесори. С приоритет одобряваме възпитаници, които са учили в Монтесори детски градини или учебни заведения в България и чужбина. Броят за банкет е мощно стеснен, заради потенциала, с който разполагаме и в сходство с признатите правила от нашата родителска общественост.

Семействата, които желаят да получат повече информация за приема за образователна година 2020-2021 могат да се свържат с нас на този линк:

  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfL-H777j6OIoKehPA2iyW2AADAaWoyLi3TJo2bVqfY83mwwg/viewform?usp=pp_url

 

 
Вие самите сте избрали този път за вашия наследник – по какъв начин стигнахте до това решение?
От 2011 година, когато синът ми беше на 2 години, започнах да чета научна литература на британски и италиански език за метода Монтесори и да абсорбирам мъдростта от книгите и лекциите на Д-р Мария Монтесори. Имах опцията да вземам участие в разнообразни просветителни и сертификационни курсове и семинари по метода Монтесори в Европа и Съединени американски щати. Така година след година, натрупвах познания и опит, които са незаменими в ръководството на едно Монтесори учебно заведение.


В изявленията, които сме провеждали с родители от града, постоянно сме чували мнението, че досегът им до метода Монтесори е бил разочароващ.
За мое страдание всекидневно поддържам връзка с родители, които споделят сходно мнение. Аз, обаче, не познавам родители от България и света, които са имали опцията да се допрян до същинско Монтесори учебно заведение и да не са останали очаровани от развиването на детето си.

Мария Монтесори в никакъв случай не патентова името „ Монтесори “, тъй че може да сложите табела с надпис „ Монтесори “ на фризьорски салон или на пекарна. В тази връзка, не мога да разясня до каква степен всички просветителни центрове, градини и учебни заведения в града, които включват „ Монтесори “ в името си, обезпечават екип от сертифицирани експерти, които имат нужните умения и опит, с цел да ползват метода сполучливо. Изключително значимо е родителите от града да бъдат все по-осъзнати, търсещи и осведомени, а не да се доверяват на надписите на табелите и на „ модерните имена “. Училищата и детските градини работещи по метода „ Монтесори “ в целия свят са 22 000, само че едвам една трета от тях са достоверни, тъй че е допустимо и в България да ставаме очевидци на „ побългаряване “ на метода.
В едно изявление във връзка незадоволителните резултати от тестването на PISA, Министърът на образованието и науката на България, Г-н Вълчев, споделя, че „ Образователната система е прекомерно амбициозна във връзка с даването на познания и прекомерно неамбициозна във връзка с превръщането на тези познания в умения. “ В каква тенденция ще се организира образованието във вашето учебно заведение?
 

Академичната подготовка на учениците в нашето учебно заведение е отлична, равнището на „ обща просвета “ и знания в разнообразни области на живота значително надвишава това на връстниците им. Децата учат така наречен меки умения – по какъв начин да работим по групови планове дружно, по какъв начин да носим отговорност за осъществяване на поставените задания, по какъв начин да се грижим за чистотата в класната стая, по какъв начин да търсим независимо запаси и да вършим презентации пред аудитория, и по какъв начин да имаме мнение по световните въпроси.

Наблягаме на кооперирането сред учениците, а не на конкуренцията, на взаимното почитание и поемането на цялостна отговорност за подготовката им в учебно заведение. В международната Монтесори общественост, определението за „ съвършени деца “ значи децата да не се опасяват от грешките и да не се стопират пред компликациите, а да имат волята и смелостта да пробват още веднъж и още веднъж.

Партнираме си с разнообразни учебни заведения в Европа и Съединени американски щати, като последното ни посещаване беше в най-голямото Монтесори учебно заведение в Букурещ, Румъния, където нашите възпитаници се срещнаха със свои връстници и се потопиха в Монтесори средата на Scoala Montessori Bucuresti.



По време на изключителното състояние, взехме присъединяване във фестивал на британския език, проведен от Монтесори учебно заведение в Русия. Горди сме, че след Монтесори учебно заведение „ Откривател “ в София, ние сме второто учебно заведение в България, което изпраща делегати на Монтесори конференциите на Обединените Нации за възпитаници на възраст 9-15 години.

 



В развитите страни, Монтесори учебните заведения имат повече от 50-годишна история. Едва ли има човек, който да не знае, че основателите на Amazon, Фейсбук, Гугъл, принцовете Уилям и Хари и техните наследници, са ученици на Монтесори учебни заведения. Само можем да допускаме какво ще бъде образованието в България след 50 години, само че имаме вяра, че сме на прав път и всеки ден го потвърждаваме на родителите от нашата учебна общественост.

 

Повече информация за учебното заведение може да намерите на формалния уебсайт: www.montessorischoolvarna.eu

 

* обява

 

 

 

 

 
--> --> --> --> ``
реклама
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстановите от тук .

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР