Разговаряме с изпълнителния директор на Топлофикация Русе инж. Севдалин Желев

...
Разговаряме с изпълнителния директор на Топлофикация Русе инж. Севдалин Желев
Коментари Харесай

Инж. Севдалин Желев: Без топлофикациите цената на отоплението ще е непосилна

Разговаряме с изпълнителния шеф на " Топлофикация Русе " инж. Севдалин Желев по отношение на новите планове на сдружението.

- Инж.Желев, какви са упованията Ви за новите цени на топлинната сила?
- Не бих желал да давам прогнози, тъй като след това ще бъда упрекнат, че не споделям истината. Надявам се новите цени на топлинната сила да разрешат на българските топлофикации да вършат вложения и да са търпими за българските жители.

- Преди месец стана ясно, че множеството топлофикации са поискали съществени нараствания на топлинната сила. Каква е повода?
- Причините са доста, само че съществени фактори за желаното нарастване е фактът, че въглищните топлофикации заплащат непостижими суми за въглеродни излъчвания, а газовите топлофикации с изключение на за поскъпналите въглеродни излъчвания, би трябвало да отделят обилни средства и за природен газ, чиято цена също се изстреля. В неприятна позиция са и сдруженията като Топлофикация Русе, които работим на въглища, само че влагаме в уреди, работещи на скъпия природен газ.

- Какви уреди?
- Модерни когенератори, които създават сила от природен газ. Първите 3 ще влязат в употреба напълно скоро. Вероятно до месеци. А сега довършваме процедурите за поръчка на още 2 броя.

- Каква е задачата?
- Замяната на въглищата с природен газ е част от екологичната политика на Топлофикация Русе. Целта ни е последователно да заместим въглищата с по-екологични горивa, с цел да удължим живота на Топлофикация Русе. Ясно е, че въглищата се трансформират в отживялост, само че не може да оставим хиляди русенци без най-евтината алтернатива за отопление.

- Говори се за нарастване на цената на парното от 50%, а Вие твърдите, че това е най-евтината алтернатива за отопление?
- Гарантирам Ви, че отоплението на ток е доста по-скъпо, а през идващите години ще стане още по-скъпо за битовите клиенти, тъй като ще преминат на свободния пазар на електрическа сила, на който цените са доста по-високи от контролирания.. Цените на тока на борсата доближиха съвсем 600лв/мв тази седмица, а даже 50% нарастване на цената на парното значи 150лв/мв.

- Кое е по-евтино съгласно Вас?

- Цената на пелетите, които също доста хора употребяват, се усили в последната година. Без топлофикациите цената на отоплението ще е непостижима.

- Освен цената, какви са другите прерогативи на централното отопление?
- Централното парно е най-сигурният, най-екологичният, чист и безвреден способ за отопление. Комфортът и уютът от постигнатата равномерна температура са несравними. Различен е и методът, по който пространствата се отопляват. Топлината, предавана от климатик, не се задържа дълго и за това уредът би трябвало да работи непрестанно. При парното, даже да е понижено или спряно денем, топлината в пространствата се резервира. Дори една духалка, която работи по 3 часа всяка вечер, ще усили сметката с близо 30%.

Топлофицираните жилища имат и достъп до битова гореща вода, която още веднъж излиза по-изгодно от бойлера, който също употребява поскъпнал ток. Топлата вода е разполагаем непрестанно, а в случай че държим бойлера непрекъснато включен, сметката за ток ще е голяма.

- Да, само че от време на време клиентите нямат топла вода?
- Абонатите нямат топла вода, когато се прави спешен ремонт или възобновяване на топлопреносната мрежа, което най-често се случва през лятото, когато доста хора са на вилата или на отмора. Няма по какъв начин, както всяка друга техника, и топлопреносната мрежа би трябвало да се обновява, а най-удобно е отвън отоплителния сезон.

Полагаме доста старания, в случай че топлата вода се стопира, да е за малко. С профилактиката на оборудванията се опитваме да сведем до най-малко опцията за повреди.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР