Разговарям с всички политически сили, без участието на всички няма

...
Разговарям с всички политически сили, без участието на всички няма
Коментари Харесай

Славов: Трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор

Разговарям с всички политически сили, без присъединяване на всички няма по какъв начин да се случи процесът. Очевидно и процедурата, която стана през вчерашния ден във Висш съдебен съвет, се нуждае от напълно друга идея. Трябва да има механизъм за освобождение на основния прокурор, който да не е подвластен от някакви краткотрайни болшинства във Висш съдебен съвет, да е ясно написан на конституционно равнище и на законодателно равнище и това са тематики на нашия диалог.


Това съобщи министърът на правораздаването Атанас Славов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Аз няма да разясня Делян Пеевски, ще разясня това, че нашата групировка води диалози с ГЕРБ и с Движение за права и свободи, имам вяра и с другите политически празненство, с цел да има болшинство за сериозна конституционна промяна “, сподели Атанас Славов. Правосъдният министър означи, че неговата работа е да завърши процедурата, която е стартирана, по отношение на настояването за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев.

Правосъдният министър добави, че през вчерашния ден в границите на 14 часа, при съблюдаване на всички условия, са дадени всички благоприятни условия на основния прокурор и на неговия бранител да отстояват своята теза. „ Моята цел е да подсигурявам едно неутрално, независимо, обективно произвеждане, в което истината да спечелва “, добави той.

Славов акцентира, че ръководи Висш съдебен съвет, само че не взе участие в гласуването.

„ В понеделник зам.-главният прокурор Машева ще бъде призована като очевидец да даде своите пояснения. Надявам се в понеделник да имаме въпреки всичко някакъв резултат от цялата процедура “, сподели той, като посочи, че е право на вносителите да преценяват дали да отдръпват, или да не отдръпват своето искане и изясни, че отдръпването е доказано от членовете на Висш съдебен съвет.

Дали основният прокурор ще остане Иван Гешев, акцентира правосъдният министър, зависи от Висш съдебен съвет.

„ Аз постоянно съм казвал, и тук, в Народното събрание, че евентуално в нашата политическа среда, основният прокурор би бил един относително сполучлив политик, да вземем за пример “, разяснява още Славов.

Правосъдният министър уточни, че опитите за диалози по тематиката, обвързвана с основния прокурор, с Българска социалистическа партия, откакто Крум Зарков и Явор Божанков към този момент не са в партията, удрят на камък. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР