Разговаря Оля Ал-Ахмед Новият посланик на Русия Н. Пр. Елеонора Митрофанова

...
Разговаря Оля Ал-Ахмед
Новият посланик на Русия Н. Пр. Елеонора Митрофанова
Коментари Харесай

Новият посланик на Русия пред Марица: Между българите и ру...

Разговаря Оля Ал-Ахмед

Новият дипломат на Русия Н. Пр. Елеонора Митрофанова е родена през 1953 година През 1975 година приключва Московския държавен институт по интернационалните връзки. Кандидат на икономическите науки. Владее френски, британски, испански и български език. На дипломатическата работа е от 2003 година Има богат опит в региона на обществената администрация и интернационалните организации, в това число на висши управителни длъжности. От 2001 до 2003 година е заместител общоприет шеф на ЮНЕСКО, била е непрекъснат представител на организацията в Париж.

- Ваше Превъзходителство, толкоз ли се утежниха връзките сред България и Русия, че се наложи за първи път жена да стане дипломат? Как се отнасяте към тази нова служба?

- Към новото си предопределение се отнасям с цялата му отговорност. Руснаците и българите на подсъзнателно равнище усещат непосредственост и благосклонност един към различен, няма неестественост и фалш. Имайки поради тези условия, към посланика на Русия тук постоянно е имало огромен интерес и високи условия, без значение от това дали е мъж или жена.

Моето идване в София е предшествано от 20 години дипломатическа работа, от работа на високи управителни длъжности в Министерството на външните работи и в интернационалните организации. В активността си в България разгадавам да приложа насъбрания опит за откриване на капацитета от многостранните руско-български връзки.

- Встъпихте в служба посред пандемията от ковид. Как Ви повлия този тежък интервал в професионален и персонален проект?

- Светът се сблъска с тежко предизвикателство и претърпява комплицирани времена. За мен също не е изключение. Със брачна половинка ми преболедувахме от Ковид-19, търпеливо понесохме строгите ограничавания. По време на изолацията намерихме и плюсове - аз се готвех интензивно за командировката, започнах да изучавам български език. Радвам се, че съумях да поема отговорностите си в период и с нови сили.

Разбира се, скърбя за околните и приятелите си. Уви, те както и други руснаци, към този момент не могат да дойдат в България поради пандемията и признатите в тази връзка ограничавания. Надявам се до лятото обстановката да се възстановява.

Иска ми се, щом обстановката стане постоянна, да попътувам повече из страната, да пообщувам с българския народ, да посетя главните забележителности на България.

- Русия към този момент патентовала три ваксини срещу коронавирус - ЕпиВакКорона, Гам-Ковид-Вак (търговската марка " Спутник V " ) и КовиВак. Лично Вие с коя ще се ваксинирате?

- Нашата страна в действителност доста е напреднала в създаването на ваксини, работата по усъвършенстването им не стопира. В обстановката, когато светът се сблъска с обща неволя, ние, естествено, сме подготвени да окажем помощ на всички, които имат потребност от нея - да доставяме препарати за други страни, а също и да разпростирам производството им зад граница. Както знаете, " Спутник V " към този момент е регистриран допълнително от 50 страни, а производството му към този момент стартира в такива страни като Китай, Индия, Южна Корея, Бразилия, Саудитска Арабия и Турция. Водят се договаряния и с Евросъюза. Интерес демонстрират Германия, Франция, Испания, Австрия и други.

Наред с това тече развой за одобрение на съветската ваксина от Европейската организация за медикаментите. Макар че за обстановката, в която от всички се изискват решителни взаимни дейности за превъзмогване на общата неволя, бюрокрацията на Европейски Съюз демонстрира учудваща тромавост. За благополучие, това не пречи на обособени членове на Евросъюза на този стадий да обезпечат за жителите си спомагателен ресурс от ваксини, като утвърждават " Спутник V " на национално равнище.

Лично а​з нямам потребност да се имунизирам, тъй като към този момент прекарах ковид. Ако обаче ми предстоеше избор от тези ваксини, които към този момент се доставят в България, бих се вслушала в мнението на българския здравен министър, който споделя, че най-хубавата ваксина е тази, която е налична.

- Елеонора Валентиновна, по какъв начин бихте оценили политическите връзки сред България и Русия към настоящия миг?

- За страдание, за разлика от Русия, при вас политическите връзки с други страни се дефинират не толкоз от националните управляващи, колкото се построяват в границите на солидарността в блока НАТО и общоевропейските проекти на формален Брюксел. Често натрапваните на България решения не съответстват с националните й ползи, а никой не компенсира на София пропуснатите изгоди. В тези случаи имаме работа с още неизживения идеологически комплекс на Запада по отношение на Русия, който намира отражение в по този начин наречената политика на въздържане. В този развой, уви, е въвлечена и вашата страна.

Въпреки всички компликации ние оставаме отворени за равноправно и взаимноизгодно съдействие. Ще се стараем да намираме допирни точки и да търсим пътища за укрепването на нашето партньорство в създалите се условия. Убедена съм, че в България има доста опитни политици, дипломати и публични дейци, които схващат какви комплицирани задания стоят пред тях, и основното е, че са способни да ги вземат решение за богатството на своята страна.

- Откакто новият американски президент Джо Байдън пристигна на власт, връзките сред Вашингтон и Москва се обтегнаха. Доколко това " разтягане на струните " може да повлияе и на разговора сред нашите две страни?

- Западните страни, освен Съединени американски щати, не за първи път подхващат планомерни опити да демонизират Русия. По наш адрес постоянно се издигат разнообразни обвинявания, освен това постоянно недоказани. Да речем, разправят за сякаш нарушавания на правата на индивида в Крим, само че отхвърлят поканата да дойдат и персонално да се срещнат с ситуацията. Или ни вменяват разпространението на дезинформация, хибридни войни и основаването на опасност за демократичните полезности - и се борят с това посредством цензура и ограничение на свободата на словото. Това е някакъв сюрреализъм.

Свидетели сме на тотална деградация на политическата просвета на Запад. Ярък образец са нападките на американския водач против президента на Русия, които излизат отвън рамките на признатите в цивилизованите страни етикет и протокол. Нещо повече, последвалият отвод на предлагането на президента Владимир Путин за осъществяване на директен обществен диалог ни навежда на мисълта, че в Съединени американски щати към този момент са се отучили от воденето на разговор - а това е същината, квинтесенцията на дипломацията. Всичко това, несъмнено, не е от изгода за руско-американските връзки и не спомага за стабилността на интернационалната сцена.

Наред с това нито Москва, нито, надяваме се, Вашингтон не се канят да " горят мостовете " между тях. Определени канали за другарство, включително по проблемите, свързани с Космоса и климата, се резервират както преди. Готови сме за взаимна работа по редица посоки при положение на заинтригуваност от другата страна. Остава единствено да се уповаваме на това, че политическият истаблишмънт на Съединени американски щати ще постави завършек на обзелата го русофобска нервност, която отвлича вниманието от решаването на значими вътрешни проблеми и настоящи световни провокации.

А в този момент към втората част от въпроса - за вероятното въздействие на руско-американските връзки върху характера на разговора със страните от Евросъюза, включително и с България. Винаги сме подкрепяли прагматизма, целта на националните ползи над натрапената на страните блокова " взаимност " и неестествен лъжовен избор: или с Вашингтон и Брюксел, или с Москва. Убедена съм, че със София ние имаме забележителен капацитет за двустранно преференциално съдействие в доста области, в това число енергетика, търговия, туризъм, просвета, и би трябвало да поставим старания за неговата реализация.

Заедно с това двустранното взаимоотношение не е " мач на една врата " - тук не са задоволителни единствено нашето предпочитание и благосклонност.

- Ваше Превъзходителство, в нашата страна доста хора питат " Турски поток " в реалност " Руски поток " ли е?

- За да отговорим правилно на този въпрос, е значимо да не бъркаме понятията. Ако приказваме точно за " Турски поток ", то несъмнено това е наш морски газопровод, който стартира в Русия и приключва в Турция. Той е издигнат към този момент от дълго време и обезпечава надеждни доставки на природен газ в редица страни, в това число и в България. Ще припомня, че точно с помощта на " Турски поток " от 1 януари 2020 година България получава газ на по-ниски цени, в сравнение с по-рано (по изчислен​ия на " Булгаргазтранс " българската хазна в този момент икономисва към 35 млн. евро годишно). Това, на собствен ред, дава на България опция да обезпечи по-евтин газ за крайните консуматори.

Ако става дума за " Балкански поток ", то не можем да го назовем иначе, с изключение на български. Това е вътрешен газ​опровод за страните, членки на Евросъюза, който освен е обезпечил съществени стопански и геополитически бонуси на самата България, само че и е станал значим детайл от общоевропейската енергийна сигурност, укрепвайки диверсификацията на пътищата и източниците на доставка на газ за Европа.

- Вашето благопожелание към българите?

- Преди всичко бих желала да пожелая здраве. Пазете себе си и своите близки. Важно е да се помни за спазването на ограничаващите ограничения, признати за битка с ковид, както и на обикновените правила за санитарна сигурност.

В толкоз сложни времена не трябва да се отчайваме, да губим религия и мощ на духа. Със взаимни старания можем да преодолеем всички компликации. Както вярно гласи девизът на вашата страна - Съединението прави силата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР