Раздялата на една от най-богатите и най-щедри двойки в историята

...
Коментари Харесай

Разводът на Бил и Мелинда Гейтс е "земетресение" за филантропията

Раздялата на една от най-богатите и най-щедри двойки в историята разтресе света на филантропията, като някои оприличават събитието като " земетресение ". Бил и Мелинда Гейтс, които се развеждат след 27-годишен брак, ръководят най-голямата частна благотворителна фондация в света, написа MarketWatch.

Тя притегли внимание по време на пандемията, когато обилно финансира изследвания и разпространяване на ваксини. Въпреки че е относително нова, единствено на 21 години, фондация " Бил и Мелинда Гейтс " е оставила своя отпечатък по целия свят. Тя финансира редица стратегии, свързани със опазването на здравето и бедността, в това число старания за премахване на болести като малария, възстановяване на лекуването на ХИВ и понижаване на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето. Фондацията също по този начин финансира просветителни стратегии в Съединени американски щати, постигащи друг триумф.

" Ако филантропия е насочването на частните активи към някакво публично въздействие, то това частно решение има обилни обществени резултати ", написа в Twitter Роб Рейх, професор от Stanford University и създател на " Just Giving: Why Philanthropy is Falling Democracy and How It Can Do Better ". Разводът поражда въпроси освен за бъдещето на фондация " Гейтс ", само че и за бъдещето на филантропията като цяло, сподели той.

Бурната публичната реакция сочи към една от главните рецензии към филантропията на милиардерите: Тя е прекомерно мощна и играе голяма роля в обществото.

" Само фактът, че този бракоразвод предизвиква толкоз сериозна световна тревога, е индикация, че е проблематично една-единствена фондация да има толкоз огромна мощ ", споделя Меган Томпкинс-Щандж, професор по обществена политика в University of Michigan и създател на книга за това по какъв начин фондациите, в това число фондация " Гейтс ", въздействат на просветителната политика на Съединени американски щати.

Един от страничните резултати на тази мощ е всеобщата " дезинформация ", циркулираща по отношение на това, което разводът може да значи за получателите на средства от фондацията, означи Томпкинс-Щандж в Twitter.
Източник: Reuters
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР