Разделението по оста Изток-Запад днес е не само политическо или

...
Коментари Харесай

Високите температури оскъпиха борсовия ток в Югоизточна Европа и България

Разделението по оста Изток-Запад през днешния ден е освен политическо или икономическо, а чисто ценово, само че не в употребява на по-бедните страни. Оказва се, че до момента в който компаниите от Централна и Западна Европа всеобщо заплащат борсовия ток по 30 до 60 евро/мВтч, фирмите от източната част на континента дават по 80 до над 120 евро/мВтч. Става въпрос за доставката на електрическа енергия в сегмента " Ден напред " за 29 юли, сподели информация на " Капитал ". И по-конкретно - най-висока е цената на борсовия ток в Гърция (123.96 евро/мВтч), България (122.03 евро/мВтч) и Сърбия (118.19 евро/мВтч). За съпоставяне - на същия ден м.г. борсовият ток у нас е бил с цена от 37.38 евро/мВтч, а през 2019 година - 40.61, т.е. в пъти по-малко.

Най-ниска пък е цената на електрическата енергия в Белгия (30.26 евро/мВтч), Нидерландия (45.48 евро/мВтч) и Германия (46.01 евро/мВтч). Разликите са големи и водят до такива тарифни съмнения, че в дни като днешния се оказва, че българските компании заплащат борсовия ток на четири пъти по-висока цена от техните белгийски сътрудници.
Високи температури = липса на ток
Всичко това обаче има своето пояснение - главно то е обвързвано с рекордно високите температура в източната част на Европа, които са на път да се задържат най-малко още десетина дни. Това води до свръхпотребление, което от своя страна поражда недостиг на електрическа енергия. Справка на " Капитал " да вземем за пример сподели, че през днешния ден по обед потреблението в България е било съвсем 5000 MW. Това, несъмнено, е надалеч от рекордния товар, регистриран през зимата на 2017 година, когато потреблението доближи към 7700 MW, само че все пак е показателно за нарасналото търсене на ток.

Липсата на пазарни обединявания също е причина за по-високи цени, защото лимитираното предложение не може да се компенсира с доставки от страни с остатък на борсовия ток. Фактори са и високите цени на въглеродните излъчвания, както и покачването при природния газ.
Решението - произвеждай за себе си
Една от другите възможности е индустриалните потребители сами да създават тока, от който имат потребност. Това от дълго време е процедура за огромна част от бизнеса в другите страни от Европейски Съюз. У нас обаче макар интереса на компаниите това не е толкоз постоянно срещано. И въпреки всичко положителни образци има - тези дни стана ясно, че. Очаква се централата да създава 5300 MWh зелена сила на година, а планът се създава от българската " Соларпро " в партньорство с френската " Грийн Йелоу ".

В същото време, а. Компанията има и план за създаване на личен слънчев парк с мощ 15 MW, който ще създава електричество за продажба на свободния пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР