Разделението на сиромаси срещу чорбаджии е сред най-класическите разделителни линии

...
Разделението на сиромаси срещу чорбаджии е сред най-класическите разделителни линии
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Разделението като национален спорт

Разделението на бедняци против чорбаджии е измежду най-класическите разграничителни линии в българската история. Още от турско иго и Национално-освободителните битки обликът на сиромасите е свързван с борещи се хора, които с изключение на с друговерците поробители, водят борба с богатите чорбаджии - описвани като изедниците на народа.

Или както написа Ботев - " В Калофер познах аз чорбаджията и сиромаха, турчина и народа ".

Това разделяне е бащата на сиромахомилството. Когато приемали Търновската конституция, това станало и с гласовете, и на депутати от Източна Румелия и Македония. Но защото те към момента си нямали татковина, нарекли ги " депутати-сираци ". Андрешко изоставя съдията в блатото, като блатото е знак на бита на елементарния човек.
Разследване на bTV: Ректорът на СУ сключил контракт с майка си за 9000 лева Документът попада инцидентно при преподаватели в университета преди няколко месеца
След това идва комунизма - време е за всеобщо пренебрежение към имащите и предприемчивите. Но ето я и другата страна. Без своите благодетели, България нямаше да се изправи на крайници толкоз бързо след Освобождението.

Ако не бяха Евлоги и Христо Георгиеви, белким Софийският университет щеше да има тази прелестна постройка? Ако не беше банкерът Димитър Горов, щеше ли да има чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа?
Къща, дарена от Христо и Евлоги Георгиеви на Карлово, пустее Вилата е полуразрушена, а фабриката, която е на 20 метра от нея, се продава
Или пък Александър Георгиев, бургазлията, чието благосъстояние през днешния ден би било над милиард, в края на живота си подарява по-голямата част от него на общината и църквата. С тези пари Бургас става съвременен и прекрасен град. Милионерът Иван Денкоглу пък отваря " златен фонд " в петербургска банка, която да служи за безконечни времена на българската култура. С тези пари стотици български младежи отпътуват за най-престижните европейски университети, с цел да строят по-късно модерна България.

Примерите са десетки. Но навлязохме във времена, в които огромното благосъстояние още веднъж е обвързвано по-скоро с закононарушение, в сравнение с с съобразителност, с политически връзки, вместо с деятелност. С непосредственост до мощните, в сравнение с с гений.
Данък " Богатство ": Трябва ли богатите да заплащат повече? Бизнесменът Ивайло Пенчев назова предложенията на синдикатите "дълбоко аморални "
Може би това е завещание от предишното - когато инцидентни хора поемат управителни постове, без да имат нужните морални, умствени и културни качества. Това се случва постоянно, когато властта стартира да се концентрира в ръцете на малко на брой.

Тогава в обществото се завръща обликът на " чорбаджията ". Колелото на историята се завърта и в съзнанието ни изгрява оня прашасал, само че повсеместен лик на " изедника ", който е подготвен всеки да съобщи, с цел да направи още малко пари. Тогава и младите престават да мечтаят да са бизнесмени, тъй като не им се рискува, а се стремят да се влеят в администрацията, тъй като там си е несъмнено. Заплатата си тече - няма риск, няма заплаха, няма проблем. Калинки лазят по етажите, само че това е обикновено. " Имаме човек и тука, имаме човек и там ", както пее един другар.

Средата става брутална, в общественото пространство се леят груби думи, обиди. Лъха на необразованост и коленопреклонност. Лакеят и ласкателят се изкачва по стълбичката и гледат отвисоко. Това събитие, като болест се придвижва във всички сфери - политика, обществен живот, частен бизнес, даже спорт и медии.
PISA 2018: Спад в резултатите на българските възпитаници във всички области Не е изненадващо, само че е разочароващо, разяснява министърът на образованието Красимир Вълчев
Да учиш? Защо? След като всички виждат, че не е нужно да си компетентен, с цел да успееш. Няма подчиненост, има парашутисти, смачкани като вестник от вътрешната страна, лъснати извън. Обществото още веднъж е разграничено - нищо ново под слънцето. Но до момента в който се назоваваме " народец ", а България - " територията " и все по този начин си повтаряме оправданието, че " ние не сме отговорни ", все ще се въртим в кръг. А това е чиста загуба на време...
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР