Разделение в четворната коалиция се очертава по въпроса за повишението

...
Разделение в четворната коалиция се очертава по въпроса за повишението
Коментари Харесай

ИТН и ДБ са против вдигането на максималния осигурителен доход на 3400 лв.

Разделение в четворната коалиция се обрисува по въпроса за покачването на оптималния застрахователен приход от 3000 лева на 3400 лева от 1 април.

Мярката бе препоръчана от финансовия министър Асен Василев в плана за Бюджет 2022 с аргумента, че прагът не е повишаван от дълго време и би трябвало да отразява покачването на междинната работна заплата.

В момента хората с най-високите заплати у нас не заплащат осигуровки върху горницата над 3000 лева, което прави данъчно-осигурителната тежест на процедура регресивна – т.е. богатите заплащат по-малко, а бедните повече.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от " ИТН " съобщи в неделя вечерта пред бТВ, че персоналното му мнение е, че прагът не трябва да се повишава през 2022 година

Срещу мярката кардинална позиция през декември зае и " Демократична България ", откакто групировката организира среща с ИТ бранша. Тогава бе декларирано, че няма сделка за повишение на оптималния приход през 2022 година

Междувременно финансовият министър Асен Василев съобщи в неделя пред Българска национална телевизия, че пикът на инфлацията ще бъде през март и април и не чака тя да мине 10% през тази година. Тя по-скоро а да се движи в диапазона 5-7% до 8%. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в изявление за Българска национална телевизия.

Василев чака бюджетът да бъде признат до края на февруари. Той дефинира бъдещия бюджет като " обществен ", тъй като в него са заложени ограничения за поддръжка в редица сфери.

" За пръв път бюджетът, който внасяме, стъпва на действителни данни, а не на планирани ", съобщи Василев.

Финансовият министър уточни, че са заложени доходи, които са относително консервативни, като се регистрира растежа на стопанската система, инфлацията и усъвършенстваната събираемост.

Причината в средата на годината да се направи актуализация на Бюджет 2022 е, че огромна част от съдружните политики би трябвало да бъдат създадени и остойностени.

" Запазва се обществената поддръжка за здравния бранш и 1000 лв. за медиците на първа линия. Има планувани повече средства за доболничната помощ. Сектор опазване на здравето ще получи над 1 милиард лв. повече. Правилната политика не е да се усилват изключителните заплащания, а да се откри метод лекарите да получават естествени заплати. Министерство на здравеопазването работи със здравната каса парите да стигнат до лекарите ", сподели Василев.

Планът за възобновяване и развиване, по който към момента се работи, най-вероятно ще бъде импортиран в Европейската комисия през март, сподели още Василев.

В новия вид България няма да построява газова централа, която ще бъде сменена с други енергийни планове. " Това е напълно мое решение, не е взето под напън. Имаше потребност министерството на енергетиката да огледа по-детайлно какви са другите възможности. Ако в този момент построим газова централа, след 10 години може да имаме същия проблем, какъвто имаме с въглищните, които в този момент би трябвало да затваряме ", сподели Василев.

Той се надява Българска народна банка да има собствен шеф в най-скоро време, въпреки че процедурата по желание още да не е почнала. Бъдещият шеф на Българска народна банка ще има историческа роля, тъй като ще би трябвало да вкара страната ни в еврозоната. Той би трябвало да се употребява с извънреден престиж. Василев съобщи, че не е коментирал този въпрос със Симеон Дянков, чието име се завъртя в медиите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР