Разбираме трудното политическо положение, в което България и Република Северна

...
Разбираме трудното политическо положение, в което България и Република Северна
Коментари Харесай

Португалия: Времето за Скопие и Тирана в ЕС не е дошло

" Разбираме сложното политическо състояние, в което България и Република Северна Македония (РСМ) се намират през днешния ден. Времето към момента не е пристигнало ", съобщи на конференция представителят на председателството Ана Закариаш след съвещание на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси в Люксембург.

" Португалското председателство на Съвета на Европейски Съюз направи всичко по силите си, с цел да се реализира решение за начало на договарянията за присъединение със Скопие и Тирана ", добави тя.

" Трябва да намерим общоприемливо решение. Насърчаваме словенското председателство да продължи нашите старания, да не се губи скорост и да се употребяват към този момент направените оферти. Надяваме се допустимо най-скоро да бъдат свикани договаряния със Скопие и Тирана ", съобщи Закариаш.

По-рано през днешния ден българският представител в съвещанието - служебният заместник-министър на външните работи Румен Александров, е удостоверил, че мнението на Народното събрание от 2019 година във връзка с РСМ остава в действие. Той е отбелязал, че нашата страна чака Скопие да извърши поетите по-рано този месец задължения - отвод от териториални, малцинствени и исторически искания към България, смяната на надписи, насаждащи ненавист към България в РСМ, реабилитиране на жертвите на югославския комунизъм, потърпевши поради българското си съзнание.

България упорства използването на контракта за добросъседство от страна на Скопие да бъде включено измежду изискванията в бъдещата преговорна рамка, е декларирал Александров.

Нашата страна през днешния ден още веднъж е подкрепила рамката за договаряния с Албания и е отчела напредъка на Тирана по пътя на европейските промени.

Междувременно президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че управлението на Европейски Съюз и европейските сътрудници са виновни за отлагането на процеса на интеграция на страната и на Турция, които от години имат статут на претенденти, предадоха македонските медии.

" За страдание, европейските истории и на двете страни не са сполучливи. Никой не е отговорен, бих желал да диря виновност у нас, само че не мога да избегна да приказвам чистата истина. И нашите европейски сътрудници в Брюксел имат виновност за това ", съобщи Пендаровски за турската Анадолска организация, представена от Радио Свободна Европа.

Пендаровски добави, че Република Северна Македония чака в процеса на интеграция в Европейски Съюз над 16 години - от 2005 година " Все още чакаме началото. Чакаме начало на договаряния, а не влизане в Европейски Съюз. Заедно с дългогодишните неразбирателства, които имаме с Гърция, различен проблем са блокадите, които дават от източната ни съседка България ", сподели Пендаровски.

Той добави, че " обратно на традицията на интеграционните процеси някои исторически тематики непрекъснато се слагат на масата ".

Турция стартира договаряния за пълноправно участие в Европейски Съюз през 2005 година и до момента не са направени огромни стъпки към тази цел, напомня радиото.

А водачът на Демократичния съюз за интеграция - албанският сътрудник в ръководещата в Република Северна Македония коалиция, Али Ахмети сподели, че казусът с България няма да се реши нито с конференции, нито с лидерски срещи, а с съответни стъпки и вдишване на отговорност, оповестиха македонските медии. " Трябва да се седне и да се поеме отговорност, аз виждам подготвеност у Зоран Заев да поеме отговорност ", съобщи Ахмети за ТВ Клан.

Той поддържа Заев, който съобщи в София, че българите и другите малцинства ще бъдат включени в конституцията, когато тя бъде изменена преди влизането на страната в Европейски Съюз. По думите на Ахмети с включването на българите в конституцията на Република Северна Македония " въпросът с България доста ще се амортизира ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР