Районна прокуратура – Враца предаде на съд 17-годишния Г. Б.,

...
Районна прокуратура – Враца предаде на съд 17-годишния Г. Б.,
Коментари Харесай

Съдят непълнолетния пироман, палил наред къщи в Търнак

Районна прокуратура – Враца съобщи на съд 17-годишния Г. Б., притеглен към наказателна отговорност за осъществено от него закононарушение по член 330, алинея 1 от Наказателен кодекс.
На 04.02.2020 година Г. Б. се срещнал с приятеля си Р. Х. (на 13 години) в центъра на сeло Търнак. Двамата решили да палят къщи в горната махала на селото, като набелязали две на улица „ Крайна “. Обвиняемият се насочил към една от тях, прескочил оградата и счупил прозореца на непознатия дом. През него влезнал вътре и запалил перде. Когато огънят се популяризирал върху другите движимости, Г. Б. напуснал парцела.
През това време малолетният Р. Х. по подобен метод проникнал в прилежащата къща. Струпал откритите вътре облекла, пластмасови бутилки и найлонови торби и ги запалил.



На улицата двамата причинители видели, че пожарите се разгарят и напуснали местопроизшествието.
Пожарът бил видян от очевидец и след подаден сигнал на телефон 112 на място пристигнали пожарни коли. От една от запалените къщи била изведена лежащо болна жена.
На идващия ден Г. Б. и Р. Х. запалили още една къща, намираща се на ул. „ Цар Асен “ в селото.
След получена оперативна информация причинителите на палежите са били открити.
От назначените по производството психолого - психиатрични експертизи е видно, че въпреки и малолетен Г. Б. е могъл да схваща свойството и значение на осъществените от него действия и да управлява постъпките си. Констатирана е демонстрация на девиантно държание, с възприятие за безотговорност и безнаказаност. Р. Х. направил действията под въздействието му. Като невръстен той не е могъл да схваща свойството и смисъла на осъществените от него действия с оглед възрастова безотговорност.
Общата стойност на нанесените имуществени вреди от трите палежа възлиза на 8893 лв..
Предстои делото да продължи в съда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР