Районна прокуратура – Пловдив излезе с нови разкрития за удара

...
Районна прокуратура – Пловдив излезе с нови разкрития за удара
Коментари Харесай

Прокуратурата с нови разкрития за удара срещу мафията в Пловдив СНИМКИ

Районна прокуратура – Пловдив излезе с нови разкрития за удара против мафията в града, за който БЛИЦ към този момент писа.

Ето какво оповестяват от обвиняването:


Районна прокуратура – Пловдив притегли към наказателна отговорност В.Г., на 60 година, Б.Я., на 54 година, Р.С. на 55 година, Х.Л., на 43 година, и Б.К. на 45 година, полицейски чиновник в Дирекция „ Миграция “ към Министерство на вътрешните работи, за това, че за имотна полза, подбудили и подкрепили други лица, които съставяли неистинен публични документи за идентичност (карти за непрекъснато престояване на чужденци на територията на Република България) – закононарушение по чл.308 ал.3, т.2, вр. с ал.2, и ал.1, вр с чл.26 ал.1, вр. с чл.20 ал.3 и ал.4 от Наказателния кодекс, за което се планува наказване „ отнемане от независимост “ до 10 години.

Спрямо В.Г., Б.Я. и Р.С. е повдигнати обвинявания и по член 281 ал.1 от Наказателен кодекс – за това, че за имотна полза незаконно подпомагали чужденци – жители на Турция и Тунис, да обитават в България в нарушаване на закона, за което се планува наказване „ отнемане от независимост “ до 5 година и санкция от 3 000 до 10 000 лв..

Спрямо Б.Я. е повдигнато обвиняване и за това, че държал служебни знаци в нарушаване на Закона за Министерство на вътрешните работи и Закона за правосъдната власт – служебни знаци на ГДБОП, Групово дело „ Национална полиция “ и Прокуратура на Република България – закононарушение по член 274а, алинея 1 от Наказателния кодекс, за което се планува наказване „ отнемане от независимост “ до 3 година или „ Пробация “.

На 15, 16, 17 и 18 януари 2021г., в гр. Пловдив, гр. Ихтиман, гр. Карлово и гр. Самоков, под управлението на Районна прокуратура – Пловдив, са били извършени голям брой дейности по следствието от чиновници на отдел "Икономическа полиция “ към ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, Дирекция „ Вътрешна сигурност “ към Министерство на вътрешните работи и Окръжен Следствен отдел, по досъдебно произвеждане за документни закононарушения.

С цел документиране на незаконната активност на обвинените лица са били осъществени 15 претърсвания и изземвания в жилища, леки коли и служебни пространства, при които са били открити и конфискувани голям брой неистинен публични документи – карти за дълготрайно престояване на непознати жители в Република България.

По време на полицейската интервенция са били конфискувани движимости, нужни за правене на тези неистинен документи за идентичност - фотоси на разнообразни лица, копия от документи за идентичност на албански жители, заготовки за правенето им, преса за направата им и други

До момента е открито, че неистинските документи за престояване у нас са били изготвяни, с цел да бъдат предоставени на албански, турски и тунизийски жители за свободното им напредване в рамките на Европейския съюз.

Според събраните доказателства, обвинените влизали в контакт с жители на Турция, Албания и Тунис, които желаели да се снабдят, не по открития ред, с документи за непрекъснато престояване в Република България, след което против разнообразни парични суми, достигащи над 10 000 евро, са ги снабдявали с тях.

Б.К., като полицейски чиновници – контрольор в дирекция „ Миграция “ към Министерство на вътрешните работи, снабдявал другите обвинени с данни от осведомителните архиви на Министерство на вътрешните работи.

До момента има открити двама непознати жители, които са създали опит да изоставен рамките на България в посока страни от Европейски Съюз, с предоставените и направени от обвинените неистинен документи.

Те са били арестувани на съответните гранични пунктове у нас. Иззети са пет броя неистинен публични документи за дълготрайно престояване в България на чужденци, които са с извънредно високо качество на направа.

При претърсванията и изземванията на два от адресите са открити и огнестрелни оръжия – два броя револвери и муниции. Наред с това обвинените са се занимавали и с правене на неистинен дипломи за приключена степен на обучение, които ги продавали по 2 000 лв..

Утре, 19 януари 2021 година, Районна прокуратура – Пловдив ще внесе искане в съда за установяване на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на петимата обвинени.

Подробности по случая бяха изнесени на взаимен брифинг през днешния ден на Районна прокуратура – Пловдив и Министерство на вътрешните работи, в който участваха Чавдар Грошев, областен прокурор на гр. Пловдив, ст.комисар Йордан Рогачев, шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, Стефан Банков, шеф на Дирекция „ Вътрешна сигурност “ към Министерство на вътрешните работи, Светослава Пенчева и Стоян Павлов, наблюдаващи прокурори от Районна прокуратура – Пловдив.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР