Равносметката за държавното обвинение с борбата срещу конвенционалната престъпност през

...
Равносметката за държавното обвинение с борбата срещу конвенционалната престъпност през
Коментари Харесай

Прокуратурата и МВР отчетоха намаляване на престъпността

Равносметката за държавното обвиняване с битката против стандартната престъпност през миналата година - над 2300 разкрити закононарушения, за които обвинени са 1200 лица. Това съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева по време на взаимен брифинг с галвния секретар на Министерство на вътрешните работи Иван Иванов за взаимната работа на двете институции през 2020 година

" С решителност се затвърждава наклонността за намаляванена престъпността, макар сложната 2020 година Бяхме изправени пред предизвикването да работим в изискванията на пандемия. Благодарение на взаимоотношението сред институциите постигнахме спад на престъпността, с което да подсигуряваме спокойствието на жителите “, съобщи Милева.

„ В началото на мандата си основният прокурор Иван Гешев сложи като главен приоритет битката с битовата престъпност. През 2020 година са осъществени 1249 профилирани интервенции в 3090 обитаеми места. В резултат бяха разкрити над 2300 закононарушения, обвинени са 1200 лица “, сподели още тя.

Тя разяснява и нападението над журналиста Слави Ангелов, като разясни, че с помощта на бързите дейности на Министерство на вътрешните работи, прокуратуратае повдигнала обвиняване на трима души.

„ Осъдено на пробация поради хулигански дейности по отношение на публицист бе и едно лице, което по неприемлив метод се опита да попречва работата на Полина Паунова. Своевременните дейности на Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата по двата проблема ясно демонстрират нашата мощна ангажираност за отбрана свободата на словото”, безапелационен беше представителят на обвинител номер едно.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Иван Иванов акцентира, че има трайна наклонност в намаляването на кражбите на коли, откакто преди е имало по 30 обири дневно в столицата. Той показа данни, които демонстрират, че трайно са намалели и убийствата от 2011 година насам.

„ Със удовлетворение мога да отбележа, че при взаимните ни дейности, които положихме предходната година, имаме трайни понижения на записаните закононарушения от този тип. Грабежите през 2020-та са намалели с повече от 15% по отношение на миналата 2019-та година, като в същото време имаме нарастване с 6.4% на разкритите закононарушения “, добави той.

„ При кражбите има 19% понижаване на записаната престъпност, а с 2% е нарастването при разкритите закононарушения. Противозаконните отнемания на МПС през 2020-та са понижени с 13% по отношение на 2019, което бих споделил, че има доста трайна наклонност за понижаване на този тип закононарушения “, сподели още Иванов.

„ Много пъти бяхме питани – какъв е смисълът на тези профилирани полицейски интервенции в дребните обитаеми места, в това число за какво постоянно там са основният прокурор, министърът на вътрешните работи или основният секретар. Резултатите ясно демонстрират за какво е имало смисъл! Целта е главно обезпечаването на предварителна защита и посредством систематични и безкомпромисни дейности, да осигурим повече успокоение на българските жители, а оттова и повече доверие в страната и в това, от което се водим, че всички са равни пред закона “, разяснява представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Ключов приоритет в работата на Прокуратура на Република България и Министерство на вътрешните работи п родължава да бъде битката с трафика, производството и разпространяването на опиати, съобщи още Милева.

Във връзка със заповед на основния прокурор Иван Гешев за интервала от 15 септември до края на 2020 година са извършени 981 интервенции по противопоставяне на разпространяването на опиати в регионите на образователните заведения в цялата страна. Установени са 508 малолетни или малолетни лица, свързани с закононарушения с опиати. Задържани са 221 души и са формирани 297 досъдебни производства. Данните за активността на правоохранителните институции сочат, че при разнообразни интервенции против наркоразпространението са конфискувани общо 863 кг кокаин, 49 027 кг канабис, 890 кг марихуана и 360 кг синтетични субстанции.

Акцент в изказванията на представителя на основния прокурор и основния секретар на Министерство на вътрешните работи бяха и други дейности на държавните институции по запазване публичния интерес, битката с стопански закононарушения, корупцията и други

В резултат на инспекции, назначени от Върховната административна прокуратура (ВАП), през миналата година са открити 1426 противозаконни сметища, от които са почистени 370. Открити са 440 замърсявания, почистени са 122. По време на инспекциите са конфискувани 307 985 тона пестициди с изминал период на валидност.

Говорителят на основния прокурор означи и приноса в тази тенденция на Националната следствена работа (НСлС), която през 2020 година е водила следствия за незаконосъобразно ръководство и предпазване на рискови боклуци. Образувани са 15 досъдебни производства за нерегламентираното им ръководство.

В резултат на активността на Национална следствена служба са формирани и 279 досъдебни производства за финансови и данъчни закононарушения, в резултат на които са предотвратени вреди за над 320 милиона лв..

По искане на прокуратурата, единствено през миналата година Комисията за противопоставяне на корупцията и отнемането на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) е обезпечила активи в размер на 189 484 331,87 лева, а в интервала от 01.01.2014 година до 31.12.2020 година общо обезпеченото имущество възлиза на близо 2,5 милиарда лева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР