Равенството на половете в спорта не се изчерпва само с

...
Равенството на половете в спорта не се изчерпва само с
Коментари Харесай

Министър Кралев: Равенството на половете в спорта изисква да оценяваме с достойнство труда и успехите на всички

" Равенството на половете в спорта не се изчерпва единствено с даването на идентични благоприятни условия за спортно развиване на мъже и дами. Равенството изисква да има почтено и почтено отношение към двата пола на всички равнища, да оценяваме с достолепие труда на всички и постигнатите триумфи. Радостен съм, че в последните години в българския бокс, а и в целия български спорт има такова почитание към възхода на нашето женско направление ". Това съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на откриването на първия в историята на бокса Световен конгрес на Международната федерация (АИБА) за равни права в бокса (AIBA Gender Equality Forum), на който София е хазаин.

Участие в събитието ще вземат повече от 40 дами от над 30 страни от 5-те континента и от всички равнища на бокса - треньори, съдии, механически лица, президенти и вицепрезиденти на федерации. Инициатор и главен уредник е вицепрезидентът на Българската федерация по бокс и ръководител на комисията по женски бокс на АИБА Емилия Груева.

" За нашата страна е по едно и също време самопризнание и отговорност да бъде хазаин на първия конгрес за равнопоставеност на половете, който се провежда от Международната боксова асоциация. Това несъмнено е и висока оценка за положителната работа на Българската федерация по бокс, която е една от най-успешните и най-активни наши федерации. Бих желал особено да поздравя нейните ръководители в лицето на президента Красимир Инински и вицепрезидента Емилия Груева, която е ръководител на женската комисия на Международната боксова асоциация и има големи заслуги за провеждането на днешния конгрес ", съобщи Кралев.

Министърът напомни, че единствено преди три месеца в обновената " Асикс Арена " в София се организира Европейското състезание по бокс за дами.

 Снимка 378795
Източник:

" Имах достойнството и удоволствието да следя мачовете и да наградя шампионките, три от които са български състезателки. Шампионатът мина на доста високо равнище с присъединяване на 143 боксьорки от 33 страни, а измежду гостите на финалите бяха посланиците на Франция и Турция, които подкрепяха своите представителки. Бих желал да напомня, че София бе хазаин и на предходното Европейско състезание по бокс за дами през 2016 година За мен това е красноречиво доказателство, че Българската федерация по бокс работи извънредно интензивно в женското направление ", добави спортният министър.

Кралев изрази убеденост, че Българската федерация може да служи за образец за равнопоставеност на двата пола, за което приказват триумфите ни и при мъжете, и при дамите.

Министърът акцентира, че успехите на българските състезателки не престават традицията от предишното това да бъде един от най-успешните ни спортове, като в това време уголемяват хоризонта за младото потомство и от ден на ден девойки в нашата страна стартират да се занимават интензивно с бокс.

" Младите хора постоянно са носители на измененията. Те не са обременени с предубеждения от отминали времена, че боксът е непокътната територия единствено за единия пол ", сподели Кралев.

Той приветства напъните на Международната федерация по бокс за равнопоставеност на половете на спортното поле.

" Това е посоката, в която се движи цялото спортно придвижване по света. Убеден съм, че днешният конгрес ще даде своя принос за реализиране на равнопоставеност на половете и в областта на бокса, тъй като спортът е най-мощната платформа за промотиране на обективни дела като тази ", съобщи Кралев.

 Снимка 378796
Източник:

Министърът изнесе и данни на Международния олимпийски комитет, съгласно които на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес за първи път броят на дамите спортисти ще бъде еднакъв с този на мъжете. На последната Зимна олимпиада в ПьонгЧанг дамите бяха 43% от спортистите - връх до този миг. На идната Олимпиада в Токио процентът на дамите спортисти ще доближи 48%.

На събитието присъстваше и заместник-председателят на Българския олимпийски комитет Йорданка Благоева, а в София за форума са изпълнителният шеф на АИБА Том Вирджетс и трима вицепрезиденти на Международната централа - Франко Фалчинели (президент на Европейската боксова конфедерация), Освалдо Бисбал (президент на Американската боксова конфдерация) и Мохамед Моустахсане (президент на Африканската боксова конфедерация). От българска страна присъединяване ще вземат шампионката в професионалния бокс Деси Кирова, по-известна като Дейзи Ланг, досегашната националка с медали от европейски и международни шампионати Светлана Каменова, която е интернационален треньор към АИБА и Мария Каваклиева - интернационален арбитър от най-голям сан.

Специален коучинг семинар в границите на форума ще изнесе Габриела Мюлер-Мендоса, която е утвърден експерт по личностно и кариерно развиване, работила с Международния олимпийски комитет. Друг преподавател ще е Мишел Карпентър, която е изпълнителен шеф на Ирландската федерация по гребане. Елойз Сайн пък е съветвала разнообразни интернационалните федерации като тези по плуване, пукотевица с лък, алпийски ски и Европейската волейболна конфедерация.

 Снимка 378794
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР