Растящият брой на заразени с COVID-19 се дължи на по-голямата

...
Растящият брой на заразени с COVID-19 се дължи на по-голямата
Коментари Харесай

Растящият брой на заразени с COVID-19 се дължи на по-голямата динамика на контактите

Растящият брой на инфектирани с COVID-19 се дължи на по-голямата динамичност на контактите - повече срещи, повече придвижване. Не е добре да живеем в суматоха, само че не е добре и да подценяваме обстановката, сподели в студиото на Сутрешния блок на Българска национална телевизия доктор Савина Стоицова - епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Не се гледат просто бройките проби, би трябвало да се регистрира и подтекста. Около всеки един случай РЗИ открива контактните лица, които подлежат на тестване - т.е. колкото повече са случаите, толкоз повече хора се постанова да бъдат тествани дали имат това заболяване. Броят проби не се усилва просто по този начин, сподели тя във връзка тезата, че броят инфектирани пораства, тъй като се вършат повече проби.

Д-р Стоицова акцентира, че се следи не броя направени проби, а % позитивни проби - " на всеки 100 теста какъв брой са позитивните ". Ние следим това на седмично равнище... В началото на месец юни беше един на 100 направени теста, в този момент се качи на 5-6 позитивни на 100 направени теста, т.е. положителността се усилва, заяви тя. По думите й сега значимото е, че у нас се повишава заболяваемостта и това постанова да сме по-внимателни.

От един човек в този момент се заразяват повече от един човек, което е неприятното. От 10 случая пораждат 12-15 нови, това число варира. Ако нямаше никакви ограничения, обаче, това значи от 10 случая да пораждат 20, изясни епидемиологът.

На процедура ние продължаваме да ограничаваме заболяване, въпреки и не толкоз дейно, че да затихне епидемията, добави доктор Стоицева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР