Растенията, които изпитват стрес заради засуха или някакви повреди, могат

...
Растенията, които изпитват стрес заради засуха или някакви повреди, могат
Коментари Харесай

Учени установиха, че растенията "викат" от стрес

Растенията, които изпитват стрес поради засуха или някакви повреди, могат да издават ултразвукови „ крясъци”. Това откри ново проучване на израелски учени, представено от профилирания портал bioRixv.

Проучване от Телавивския университет e уловилo тези сигнали благодарение на свръхчувствителни микрофони, сложени на 10 см от стъблата на домати и тютюн.

Снимка: iStock

Записите демонстрират, че растенията издават разнообразни типове звуци с друга скорост според от провалите. Страдащите от засуха домати са издавали към 35 ултразвукови сигнала в час, а растенията с отрязани стъбла – към 25.
С 20% понижават болничните, в случай че има растения в офиса Те оказват и позитивен резултат върху настроението на чиновниците
Поразеният от засухата тютюн е издавал 11 сигнала в час, а отрязания – 15 по едно и също време. Неповредените растения издавали едвам един тон на час.

Сигналите пък се изясняват с процеса на появяване на балончета в течната среда на растението. Те провокират трептения, които се популяризират освен във фотосинтезиращите организми, само че и по въздуха.

Снимка: iStock

Тези „ викове” не могат да бъдат чути от индивида, тъй като растенията издават звуци на високи честоти в диапазон от 20 до 100 килохерца. Но някои животни и други растения могат да разпознаят тези сигнали за паника.

По думите на учените тяхното изобретение може да се употребява в земеделието, като се изобретят не доста скъпи сензори, с които да се оказва навременна помощ на посевите, които са покосени от засуха.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР