Растения от времето на динозаврите откри полярна експедиция с участието

...
Растения от времето на динозаврите откри полярна експедиция с участието
Коментари Харесай

Откриха растения от времето на динозаврите

Растения от времето на динозаврите откри полярна експедиция с присъединяване на български и чилийски учени. Находките са на 85 милиона години, оповестяват от Българския антарктически институт.

Д-р Кристине Тревисан (Чили) и доктор Стефан Велев (България) се озоваха за няколко дни на палатков лагер на нос Хана, отстоящ на към 15 км от Българската антарктическа база на о-в Ливингстън.

Втора поредна година те работят по взаимен план сред Българския антарктически институт (БАИ) и Чилийския антарктически институт (INACH), имащ за цел проучване на геологията и палеонтологията на разнообразни елементи от острова. През сегашния полеви сезон могат да се похвалят с забавни находки от фосилизирани растителни типове с възраст на повече от 85 млн. година По неофициална информация два от тях са нови за о-в Ливингстън, а евентуално и за Антарктика.
Съвсем скоро българо-чилийският екип следва да се изправи пред следващото научно предизвикателство.

Ползвайки услугите на чилийския научно-изследователски транспортен съд „ Карпух” те ще се насочат към едни от най-отдалечените и едва изследвани места от острова, където ще работят на полеви условия към две седмици.

"Безаварийното напредване по вода не би било допустимо без командира въз основата Драгомир Матеев и логистика-лодкар Павел Григоров. Да им пожелаем триумф, а за какво не и "динозавърски находки ", пишат от Българския антарктически институт.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР