Растежът на китайския износ се забави до най-ниското си ниво ...

Растежът на китайския износ се забави до най-ниското си ниво

Растежът на китайския износ се забави до най-ниското си ниво от 2020 г.

Растежът на китайския експорт се забави до най-ниското си равнище от 2020 година Вносът от Москва към Пекин е повишен с съвсем 57%, което евентуално се дължи на поскъпналите суровиниПрепоръчай (0)
Темпът на напредък на износа и вноса на Китай се забави през април, откакто въведените противоепидемични ограничения свиха търсенето, ограничиха предлагането и нарушиха логистиката във втората по величина стопанска система в света, заяви Bloomberg.

Растежът на китайския експорт в доларово изражение се е забавил до 3,9% на годишна база през април, по отношение на нарастването от март в размер на 14,7%, демонстрират данните от митниците, оповестени в понеденик. Това е бил най-бавният ритъм на напредък от юни 2020 година, който по едно и също време е бил и по-голям от медианните прогнози измежду интервюирани от медията икономисти за резултат от 2,7 на 100.

Вносът е останал без смяна предишния месец, откакто през март се е свил с 0,1%. Очакванията на икономистите бяха надалеч по-мрачни - за 3% намаляване.Статистиката за април отразява резултата на рестриктивните мерки против Covid-19 върху търговията и върху индустриалния хъб в Шанхай, където се намира най-голямото пристанище в света и където по-голямата част от популацията е под някаква форма на ограничаващи ограничения към този момент над пет седмици.

Джан Джъуей, основен икономист в Pinpoint Asset Management, счита, че растежът на износа може да продължи да се забавя през май поради проблемите с веригите на доставки. "Един огромен макро проблем е доколко поръчките за експорт ще бъдат заменени към други зараждащи пазари, като Индия и Виетнам ", сподели специалистът.

Китайското държавно управление се пробва да върне производството към естествените му темпове, само че на фона на задграничните компании, които към момента изпитват усложнения да продължат интервенциите си поради ограниченията, не е ясно каква част от Шанхай ще се върне към работа.

Вносът е бил подсилен от поскъпналите енергоносители и първични материали. Стойността на вноса на въглища е повишена с близо 80% в първите четири месеца на годината, до момента в който размерът на вътрешните доставки се е свил с 16%. Стойността на суровия нефт, природния газ и стоманата също се е нараснала, до момента в който размерите са намалели.

Вносът от Русия е повишен с съвсем 57%, което евентуално се дължи на поскъпналите първични материали, представляващи по-голямата част от това, което Пекин внася от Москва.

Отделен отчет в понеделник сподели, че интензивността в производството се е свила до най-ниското си равнище от февруари 2020 година, до момента в който проблемите със снабдителните вериги са траяли да затрудняват фирмите.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg