Расте недоволството от новите правила, по които ТЕЛК оценява уврежданията.

...
Расте недоволството от новите правила, по които ТЕЛК оценява уврежданията.
Коментари Харесай

Расте недоволството от новите правила, по които ТЕЛК оценява уврежданията

Расте недоволството от новите правила, по които ТЕЛК прави оценка уврежданията. Всеки пети над 16 години, който е преосвидетелстван по тях, е ощетен. Новите правила, по които ТЕЛК прави оценка уврежданията, са в действие от половин година.

Един от пет преосвидетелствани над 16-годишна възраст е ощетен. Подкрепата за част от тези хора е понижена – приказваме за пенсия, помощи. Друга част пък напълно са отпаднали от системата, губят тази поддръжка. Почти същата е обстановката и при децата с увреждания. В ход е редакция на разпоредбите. Неправителственият бранш желае промени, които да "облекчат " рестрикциите.

Първите стъпки като музикант Георги прави с пиано, а по-късно с барабани.

През 96-та, при рухване от 6-ия етаж, остава обездвижен за дълго. "Бяха ме отписали дали ще просвиря още веднъж, само че аз съм твърдоглав и отново се качих на сцената, само че естествено малко по-трудно, имам проблеми, целият бях натрошен – прешлени, крайници, бедра, кракът ми, имам съкращаване на единия ", описа Георги Милев пред БТВ.

В последното си решение ТЕЛК орязва % трайно понижена продуктивност на Георги – от 52 на 20. Това автоматизирано го изхвърля от системата на поддръжка. Губи инвалидната си пенсия. "Как оздравях след 22 години, аз по-зле ставам. Заради подправените телкове орязаха тези, дето са си баш заболели ", разяснява Георги.

Неправителствените организации оферират промени. Ако човек е с няколко увреждания, които носят най-малко 50%, към % на главното да се прибавят 20% от сбора на останалите. Ако пък останалите носят под 50%, само че са в резултат на главното – да се прибавят 10% от сбора им.„ Този развой е муден, сложен, изисква доста корекции в придвижване ", сподели Васил Долапчиев, ръководител на Съюза на слепите.

Здравното министерство дава поръчка до 2 месеца да е готово с корекциите, а по-късно хората още веднъж да минат през ТЕЛК.Проблеми и с новия Закон за хората с увреждания – живеещите в чужбина остават без помощи, а част от хората с над 90% ТЕЛК с непозната помощ получават по-малко от нужното, настояват неправителствени организации и упорстват за среща с премиера.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР