Ръстът в туризма през лятото дава основание за оптимизъм за ...

Ръстът в туризма през лятото дава основание за оптимизъм за

Ръстът в туризма подобрява перспективите за млечния сектор в България

Ръстът в туризма през лятото дава съображение за оптимизъм за развиването на млечния бранш в България през 2022 година, прогнозира Департаментът по земеделие на Съединени американски щати (USDA).

В отчета се регистрира, че българската млечна промишленост се развива сполучливо и е постигнала положителен прогрес през 2020 година Млекодайното стадо се е нараснало с 6%, продукцията на краве мляко с над 7%, растеж има и при млеконадоя и преработката.

Припомняме, че в това време след актуализацията на бюджета се чака гласувани като мярка за възобновяване на бранша от COVID-19. Още по тематиката

Според отчета на USDA растежът в млечното произвеждане се дължи на оптимизацията на преработвателите и консолидацията на бранша. Отчита се, че горещото и изсъхнало лято на 2021 година беше предизвикване за кравефермите.

Въпреки това прогнозата е за стабилизация на промишлеността през тази година.

В момента главен риск за стопаните са внезапно растящите цени на фуражите и енергоносителите.

COVID-19 не е повлиял значително на потреблението на млечни артикули в България, което е нараснало с 2% през 2020 година по отношение на 2019 година Поради по-добрия туристически сезон потреблението се уголемява през 2021 година и вероятностите за 2022 година са оптимистични.

През 2020-та дълготрайната наклонност за понижение на броя на млечните ферми се обръща и броят им се усилва с 22,3% на годишна база до към 18 000 стопанства.

Нараства броят на всички категории ферми, в това число и най-малките с 1-2 крави, които се усилват с 31,8%.

Това се смята за краткотрайно събитие, провокирано от пандемията, вследствие на което имаше миграция от градовете към селата и дребното земеделие. 1 --> Още по тематиката:

 графика  графика  видео  графика Още по тематиката  видео  видео Спонсорирано наличие