Растат страховете от евентуално спиране на руските газови доставки през

...
Растат страховете от евентуално спиране на руските газови доставки през
Коментари Харесай

Кой ще пострада най-силно, ако Москва спре да пуска газ?

Растат страховете от вероятно прекъсване на съветските газови доставки през Украйна. Новият спор сред Москва и Киев най-силно би засегнал балканските страни, включително и България. Защо е по този начин?
Новият газов спор сред Русия и Украйна тревожи и Европейски Съюз. Лошият опит от предходни сходни спорове през 2006 и 2009 година, когато Москва изцяло спря подаването на газ през Украйна, накара Брюксел да се включи като медиатор за уреждането на настоящия спор. Берлин също е угрижен: " Както Европейски Съюз, по този начин и Русия и Украйна имат интерес от това да не се стига до спиране на доставките на газ за Европа ", съобщи представителят на немското държавно управление Щефен Зайберт.
В края на февруари Арбитражният съд на Стокхолмската комерсиална камара се произнесе по разногласието сред украинския енергиен тръст Нафтогаз и съветския монополист Газпром. В решението се споделяше, че Газпром би трябвало да изплати на Нафтогаз 2,56 милиарда щатски $ като обезщетение за това, че е подал по-малко от контрактуваните количества газ, преминаващи през територията на Украйна. Украинските управляващи към този момент започнаха да конфискуват активи на Газпром в Украйна, а съветският тръст разгласи, че ще апелира присъдата. Преди това от Москва бяха декларирали, че ще анулират всички контракти с Нафтогаз. От украинската страна пък отвърнаха, че преди приключването на периода на контракта през 2019 година Газпром няма право да прекъсва доставките и директното преместване на газ през Украйна.
Германия е загрижена, само че не е застрашена
Заплашвайки да спре доставките на газ, Русия реагира преждевременно, счита немската енергийна експертка Клаудия Кемферт. Тя сподели още, че зад това сигурно се крият и политически претекстове. " Газовите доставки още веднъж се употребяват като политическо оръжие - нещо, което следим от години насам ", уточни тя.
Йорг Форбрих от американския German Marshall Fund счита, че никой няма интерес от нов спор сред Украйна и Русия. " Започнатата от Русия война в Украйна още не е завършила - макар всички старания, полагани в тази посока, включително и от Германия. Това, от което Берлин сега минимум се нуждае, е тази война да се придвижи и върху енергийния бранш, а Европа да се окаже директно наранена от нея ", споделя Форбрих.
Експертът споделя, че съветският газ е доста значим за Германия. Но по-голямата част от него не идва през Украйна, а по газопровода " Северен поток " по дъното на Балтийско море, или през Беларус и Полша по тръбопровода „ Ямал-Европа “. " За немските консуматори тръбопровода през Украйна играе второстепенна роля ", показва Форбрих.
Миналата година Германия е внесла рекордните 53 милиарда кубически метра газ от Русия, което дава отговор на 40 % от общата консумация на газ в страната. Голяма част от потребностите си от газ Германия покрива с импорт от Норвегия и Холандия. С други думи: Германия няма да пострада мощно, в случай че Русия завърти кранчето за Украйна - с помощта на диверсифицираните доставки и съществуването на огромни газохранилища.
Балканите - мощно подвластни от преноса през Украйна
Това обаче не важи за доста балкански страни като България, Румъния, Сърбия, Македония или Босна/ Херцеговина. " Тези страни са съвсем напълно подвластни от съветските газови доставки, които стигат до тях точно през територията на Украйна ", показва Йорг Форбрих. Той прибавя, че за разлика от Германия, тези страни на процедура не разполагат с различни направления, по които да внасят газ от Русия.
Словакия също е мощно подвластна от съветските доставки на газ. Но страните от Централна Европа в това време са напреднали много в свързването на газопреносните си мрежи. " Словакия, както и Австрия, към този момент са в положение да получават газ от Русия или от трети страни по различни направления, преминаващи през Централна Европа ", прибавя Форбрих.
Експерти: Газпром поема огромен риск
Украинските експерти са уверени, че в случай че се стигне до нова газова война сред Киев и Москва, потребителите в Европейски Съюз няма да пострадат съществено. Само към половината от съветските директни доставки на газ минават през Украйна, споделя за Олександър Харченко от Украинския проучвателен център по проблемите на силата. Той счита, че изборът на различни снабдители, както и построяването на свързани газопреносни системи, биха могли да спестят огромна част от неудобствата на страните от Източна и Югоизточна Европа. " Последните дейности на Газпром демонстрираха на европейците, че напъните им да диверсифицират газовите доставки, почнали през 2009, не са били напразни ", споделя Харченко.
Михайло Хончар от Центъра за световни проучвания " Стратегия ХХI " в Киев показва, че вероятно прекъсване на преноса през Украйна - в нарушаване на съществуващите контракти - може единствено да навреди на Газпром. Все още няма задоволително благоприятни условия за заобикалянето на тръбата през Украйна, прибавя той. " Независимо от желанието на съветската стана да накаже Нафтогаз, няма да се стигне до нова газова война ", уверен е специалистът. По думите му, Москва знае добре, че това би подкопало доверието на Европеските консуматори към Газпром и би унищожило имиджа му на благонадежден снабдител. А това е доста добре известно и на съветското енергийно министерство, прибавя украинският специалист.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР