Ръстът на възнагражденията за час труд в България в края

...
Ръстът на възнагражденията за час труд в България в края
Коментари Харесай

Заплатите в България - с най-висок ръст в ЕС

Ръстът на възнагражденията за час труд в България в края на 2022 година е най-високият в целия Европейски съюз - 16,5% на годишна база при 5,8% приблизително за общността и 5,7% - за еврозоната, излиза наяве от.

Нашата страна има най-голям растеж и заплащането в промишлеността - 21,3% при приблизително 4,6% за Европейски Съюз. С близо една четвърт са се нараснали възнагражденията и в минното дело.
След нашата страна се подреждат Литва (с +15,7%) и Унгария (+ 14,9%). И двете страни регистрираха през декември по-висока инфлация от тази в нашата страна - надлежно 18,9% и 25% при 16,9% у нас. Сред останалите страни с над 10% растеж на заплатите по отношение на края на 2021 година няма нито една от Западна Европа - Румъния (+10%), Словения (+10,8%), Полша (+10,2%) и Естония (+10,1%).
За България това е второ следващо тримесечие, в което заплатите скачат с над 15% на годишна база. демонстрира, че това се е случвало за последно в навечерието на Световната финансова рецесия през 2008-2009 година
 Стоките и услугите, които зададоха посоката на инфлацията в България през февруари
Стоките и услугите, които зададоха посоката на инфлацията в България през февруари

В разгара на отоплителния сезон най-драстично поевтиня газта за отопление

" Увеличението демонстрира, че бизнесът е мотор на покачването на възнагражденията, а също и че това по никакъв метод не заплашва конкурентоспособността, видно от рекордните показатели на промишлено произвеждане и нараствания експорт. Наистина в по-развитите западни страни инфлацията е по-ниска, само че в Източна Европа заплатите порастват доста по-бързо, което най-малко в известна степен съхранява действителната покупателна мощ на приходите ", разяснява настоящите данни в обществените мрежи икономистът Лъчезар Богданов.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР