Ръстът на цените на енергийните пазари през 2022 година, предпоставен

...
Ръстът на цените на енергийните пазари през 2022 година, предпоставен
Коментари Харесай

Saxo Bank очаква запазване на зелената инфлация и цена на нефта над 100 щ.д.

Ръстът на цените на енергийните пазари през 2022 година, предпоставен от усилването на ESG практиките, ще продължи. Трендът на декарбонизация при едновременния растеж на търсенето на енергоносители единствено ще форсира темповете на " зелената " инфлация, което ще докара до по-нататъшно повишаване на цените на нефта над 100 $ за барел още през второто полугодие на този година, написа в прогнозата на Saxo Bank за 2022 година.

Възстановяването на международната стопанска система след пандемията през 2021 година докара до рекордни цени на нефта и природния газ. " Годините на огромно предложение при постоянни цени станаха причина за понижаване на вложенията в търсене на нови залежи и произвеждане. И когато внезапно избухна постпандемийния скок на растежа, предлагането нямаше по какъв начин да го следва ", обясняна шефът на отдела за тактики на пазара за първични материали в Saxo Bank Оле Хансен.

И през тази година основанията за " зелената " инфлация се резервират, предизвестява той. " Растящото търсене и цените на суровините, нужни за поддържане на процеса на " зеления " преход, ще се удовлетворяват от нееластично предложение, частично обусловено от такива правила, като ESG, които не разрешават на някои вложители и банки да поддържат добива на потребни изкопаеми и планове, свързани с копаене ", отбелязва анализаторът.

" Перспективите за 2022 година сочат опазване на напрежението и, като разследване от това, растеж на цените ", написа Хансен. Също по този начин, той предизвестява, че на европейския пазар на природен  газ прогнозирата конструкция на цените ще дефинира продължение на проблемите, които ще се отразят на потребителите и на промишлените предприятия на целия континент. И то макар, че тази зима рискът от  прекъсване на електрическата енергия в Европа в по-голяма или по-малка степен е станало допустимо да се предотврати с помощта на мекото време и огромните ресурси от полутечен природен газ. “ Експертът обръща внимание на това, че фючърсите на природния газ на борсата TTF с доставка през февруари 2023 година се търгуват единствено с 10% по-ниско от настоящите цени, само че повече от четири пъти над дълготрайния междинен индикатор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР