Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай се забави

...
Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай се забави
Коментари Харесай

Китайската икономика се е забавила в края на 2021 г. заради ковид и имотните проблеми

Ръстът на брутния вътрешен артикул (БВП) на Китай се забави до 4% през последното тримесечие на 2021 година по отношение на година по-рано поради възраждането на коронавирус и охлаждането на пазара на парцели. За цялата година Брутният вътрешен продукт е повишен с 8.1% - най-високият резултат от десетилетие, само че има сигнали за закъснение на инерцията. Данните, оповестени в понеделник от Националното статистическо бюро, надминаха междинните прогнози от 3.3% за тримесечието и 7.9% за годината в изследване на икономисти на Nikkei, оповестено предишния месец.

Но стопанската система е забавила растежа си от октомври до декември от 4.9%, реализиран през предходните три месеца, като в този момент равнището е най-ниското от второто тримесечие на 2020 година, когато страната се бореше с коронавирус пандемията. На тримесечна база стопанската система набъбна със скромните 1.6%, тъй като спорадичните огнища на ковид доведоха до строги блокади, които навредиха на потреблението. В същото време неплащането на отговорностите по облигациите на редица китайските бизнесмени в имотния бранш, по-специално Evergrande Group, подкопаха доверието измежду купувачите на жилища и вложителите в недвижими парцели. Бавният напредък ще докара до разхлабване на паричната политика и фискална поддръжка тази година, предвиждат икономистите, откакто предишния месец държавното управление даде обещание да поддържа икономическа непоклатимост. Още в понеделник централната банка понижи лихвите по средносрочните заеми за първи път от април 2020 година

Въпреки че Брутният вътрешен продукт за последното тримесечие беше над упованията, Юе Су, основен икономист в Economist Intelligence Unit, допуска, че Пекин ще би трябвало да преразгледа политиките си за нулев коронавирус, тъй като блокадите и рестриктивните мерки по границите могат да доведат до спомагателни спирания на стопанската система и веригата на доставки. Тя счита, че " политиките за стимулиране, които държавното управление приема до момента, не са посочили задоволително успеваемост основно заради слабостите в частния бранш ".

Общите продажби на дребно през типично натоварения месец декември се свиват с 0.18% на месечна база, което води до междинен двугодишен растеж от 3.9%. Това понижи постоянния напредък, следен през първата половина на 2021 година, което частично се дължеше на промяна от ниската база от 2020 година Пазарът на парцели в Китай се забави през последните месеци, защото регулаторите ускориха акцията за понижаване на високите лихви на заеми, което провокира несъблюдение на отговорности в някои мощно задлъжнели компании. Инвестициите в парцели спаднаха с 13.9% през декември по отношение на година по-рано - това е най-бързият ритъм от началото на 2020 година, съгласно изчисленията на Reuters, основани на публични данни. Инвестициите са нарастнали с 4.4% през 2021 година, което е най-бавният ритъм от 2016 година
Реклама
Ръстът на Брутният вътрешен продукт за 2021 година се поддържа от увеличеното промишлено произвеждане, което набъбна с 9.6%. Това отразява политиката на Пекин за автономия в развиването на технологиите, която подтиква производството на електрически транспортни средства, индустриални роботи, интегрални схеми и компютърно съоръжение, отбелязва NikkeiAsia.

И въпреки всичко Джулиан Еванс-Причард, старши икономист за Китай в Capital Economics, слага под въпрос цялостната картина на растежа. " Ние сме скептични, че това отразява действителността ", споделя той за Брутният вътрешен продукт за 2021 година, като отбелязва индикации, че " производството значително е в застой през последното тримесечие ". Тъй като секторът на парцелите към момента се бори с проблемите и разстройствата от вируса стават все по-чести, икономическият подтик евентуално ще остане слаб през по-голямата част от тази година, предвижда Джулиан Еванс-Причард.
Търговски триумф
Пекин печели от външното търсене, което усилва комерсиалния остатък на страната до рекордните 676.4 милиарда $ през 2021 година - с към 30% над миналата година. Търговските сътрудници, които започнаха да се възвръщат от пандемията, демонстрираха нараснал вкус към китайските артикули. Износът и вносът също набъбнаха с към 30%. Базираният в Пекин DHgate, оператор за трансгранична електронна търговия, обслужващ търговци на едро, съобщи, че домакинските уреди, играчките и спортните дрехи навън са измежду стоките, които се показват добре на платформата му предходната година. Даян Уанг, създател и основен изпълнителен шеф на DHgate, споделя, че е в положение да разчита " на устойчивостта на китайската верига за доставки ", с цел да обслужва своите световни клиенти от дребни и междинни предприятия.

Китайският напредък е воден от търсенето на потребителски артикули в Съединени американски щати, Англия и Европа на потребителски артикули, изнасяни от Китай. Тъй като това търсене се възстановява, Китай ще би трябвало да гледа към вътрешното търсене, счита Пол Донован, основен икономист на UBS.
Реклама Отслабване на инфлационния напън
Други данни за 2021 година, оповестени в понеделник, включват показателя на потребителските цени, който се е нараснал с 0.9%. Нивото на безработица в градските региони е приблизително 5.1%, малко под регистрираните през 2020 година 5.6%. Поради отслабването на инфлационния напън през последните месеци, икономистите чакат Пекин да разхлаби паричната си политика, с цел да се оправи със забавянето на растежа и да поддържа ликвидността на пазара на парцели. " Считаме, че забележителното понижение на лихвите е освен належащо, само че и осъществимо ", се споделя в отчет на Citi Research в понеделник.

" Най-голямото предизвикателство тази година за политиците е по какъв начин да стабилизират стопанската система в диапазон от 5-5.5% на фона на динамичната политика на нулев коронавирус ", споделя пред Reuters Ни Уен, основен икономист в Hwabao Trust в Шанхай.

Международният валутен фонд предвижда, че растежът на китайската стопанска система ще се забави до 4.9%.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР