Рамкови споразумения за сътрудничество при реализацията на тунел под връх

...
Рамкови споразумения за сътрудничество при реализацията на тунел под връх
Коментари Харесай

Китайска компания ще строи тунела под Шипка

Рамкови съглашения за съдействие при реализацията на тунел под връх Шипка, автомагистрала „ Черно море ", автомагистрала „ Русе - Велико Търново ", автомагистрала „ Хемус ", скоростния път „ Видин - Ботевград " и други предпочитани обекти подписа през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков с пет огромни китайски компании.

Фирмите, които демонстрират интерес към инвестиция в пътни инфраструктурни планове в България, са China Communications Construction Co, China Road and Bridge Corporation, CITIC Construction, MIZRAHI REAL ESTATE GROUP inc. взаимно с China Machinery Engineering Corporation, и Quantum Global Solutions взаимно с PowerChina INTERNATIONAL GROUP LIMITED.

Свързаността е главен приоритет за нас, сподели министър Николай Нанков по време на церемонията и подсети, че през страната ни минават пет трансевропейски транспортни коридора. Като преимущества за България той дефинира освен стратегическото географско състояние с пряк достъп от Европа до Близкия Изток и Азия, само че и положителните условия за бизнес, стабилността, участието ни в Европейски Съюз и други

Уверени сме, че следва да имаме значима роля в процеса на свързване на Европа с Азия, защото през България минава връзката със Западна Европа по река Дунав и най-пряката връзка през Черно море и Персийския залив по Пътя на коприната, съобщи още районният министър. Николай Нанков подсети, че през последните години интензивният политически разговор сред България и Китай сътвори рамка за ползотворно съдействие във всички сфери, както и че страната ни поддържа и взе участие в другите формати на Инициативата за съдействие сред азиатската страна и страните от Централна и Източна Европа.

Той обърна внимание на поддържания от Министерството на районното развиване и благоустройството разговор с китайската страна и напомни за подписаното през 2016 година Споразумение за съдействие с Министерството на жилищата и развиването на градските и селските региони. Министърът изясни, че по този начин са основани условия за подсилване и разширение на двустранните връзки в региона на строителството и архитектурата и е основана причина за определяне на трайно партньорство и усилване на икономическите връзки. В продължение на открития разговор, и в границите на самодейността 16+1, която България преглежда като спомагателна опция за разширение на връзките с Китай, са извършени редица срещи сред представители на Министерство на регионалното развитие и евентуални китайски вложители, резултат от които са подписаните през днешния ден съглашения.

Целта им е продължение на разговора и намиране на оптималните модели за осъществяване на инфраструктурни планове у нас - без държавни гаранции, при отчитане ползите на двете страни и отговорностите на България като държава-член на Европейски Съюз и в сходство с настоящата нормативна рамка.

За осъществяване на всяко от Рамковите съглашения двете страни ще приготвят План за деяние с съответни последващи стъпки. След подписването им следва да се създаде механизъм за реализация на плановете, който ще бъде в сходство с националното законодателство и положителните европейски практики.

Приветстваме китайските вложения в България, защото все още размерът им не дава отговор на капацитета на икономическите ни връзки. Радваме се, че ползата Ви към България е сериозен. Това е явен знак, че виждате благоприятни условия за напредък и развиване у нас.

Инвестициите на китайските компании биха били плюс за стопанската система ни, защото те са на ярко, новаторски, обезпечават работни места и са обществено виновни, сподели още министър Николай Нанков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР