Ръкуването изчезна по време на пандемията, но с масовата ваксинация

...
Ръкуването изчезна по време на пандемията, но с масовата ваксинация
Коментари Харесай

Ръкуването се завръща след 16 месеца пандемия

Ръкуването изчезна по време на пандемията, само че с всеобщата имунизация и погресивното повдигане на рестрикциите то се завръща. Но тази традиция, която така и така беше почнала да поражда все по-малко интерес, може би към този момент е станала непопулярна. Един от най-запомнящите се фрагменти от срещата на Владимир Путин с Джо Байдън в Женева предходната сряда беше тяхното здрависване. Това бе запаметяващо се освен поради неговото дипломатическо измерение, само че и поради санитарното му измерение. Няколко дни по-рано гостите на Г-7 в Корнуол, измежду които беше и американският президент, се придържаха към поздрава с допиране на лакти, пише Томас Юрбен в публикация за Франс прес. 

С повдигането на рестрикиците в множеството американски щати, с все по-малко прецизните санитарни рекомендации, с неналичието на характерни инструкции в фирмите, всеки се придържа към свои лични привички, що се касае до физическите контакти. Техникът в телефонна централа в Ню Йорк Джес Грийн отхвърля да се ръкува с клиентите си, а единствено с познатите си хора, за които знае, че са се ваксинирали. 

Все повече компании или американски институции употребяват цветни гривни, които разрешават на сътрудниците, клиентите или посетителите да демонстрират до каква степен са склонни на физически контакти. Гривните са червени, жълти и зелени, като първият цвят значи най-голямо съмнение, до момента в който последният - най-голямо доверие във физическите контакти. 

60-годишният юрист Уилям Мартин не се ръкува с никого, без значение дали става дума за имунизиран човек, или не. И той ще продължи да съблюдава това предписание, до момента в който бъде сигурен, че няма да се болести, както той споделя, което значи, че това може да отнеме години. Прегръдката, която е постоянно събитие при американците, е още по-малко практикувана в този момент, да не приказваме пък за разцелуването, което по този начин или другояче в никакъв случай не е било публикувано в Съединени американски щати, написа изданието, представено от Българска телеграфна агенция. 

" Завръщането към старите привички няма да промени % на инфектираните. Но като оставим това настрани, е известно, че хремата, грипът и доста други инфекции циркулират посредством докосването. Следователно елиминирането на ръкостискането въпреки всичко е имало позитивно влияние от позиция на публичното опазване на здравето ", счита обаче Джак Караванос, учител по публично опазване на здравето в Нюйоркския университет, който напомня, че проучванията са посочили, че вирусът не се предава чак толкоз при физически контакт. 

Много хора гледат в този момент на ръкостискането като на здравен риск. " Мисля, че ние не би трябвало повече в никакъв случай да се ръкуваме, в случай че би трябвало да бъда почтен с вас ", съобщи при започване на април 2020 г. имунологът Антъни Фаучи, който е консултант в Белия дом. 

" Винаги е имало бацилофоби, които не желаят да допират хората, тъй като виждат болестта на всички места ", напомня Алън Фур, учител по социология в университета в Обърн. " Броят на тези хора може и да нарасне след пандемията ", вещае той. 

Недоверието обаче може да се трансформира в нещо тривиално измежду най-младите. " Години са нужни, с цел да се образува съзнанието на децата. Имам възприятието, че в душeвността им ще се запечата психическа позиция потребността да пазят отдалеченост с останалите ", споделя 33-годишната санитарка Анди Маккоркъл. 

" Ръкуването е обред, който децата научават от възрастните ", напомня Алън Фур. " Но след 16 травматични месеца предаването на тази традиция може да бъде сложено под въпрос. Към резултата Коронавирус се прибавя и една наклонност за все по-малко етикеция при общуването, която се постановяваше още от преди против ръкостискането, акцентира социологът. Докосване на лакти, на юмруци, индийското намасте (поздрав с две събрани като че ли като за молитва ръце) или елементарното махване с ръка - всички те станаха неизменими със здравната рецесия и последователно ще погребат ръкостискането ", предвижда Фур. 

" Ще изгубим доста, в случай че се откажем от ръкостискането. Откакто свят светува с този жест вие показвате, че имате доверие в другия. Освен това вие разбирате доста неща за един човек единствено от ръкостискането му ", споделя Патриша Нейпиър-Фицпатрик, основателка на учебно заведение по положителни маниери в Ню Йорк, съгласно която жестовете разрешават да се " разгадае езикът на тялото ". 

Поетапно обаче някои се връщат към ръкуването. Например Ричард Вон, чиновник в строителния бранш в Ню Йорк, който макар че е бацилофоб, се успокоява с помощта на хидроалкохолния си гел, или пък някои сътрудници на Доминго Иноа, който е доктор от Бронкс. 

В Съединени американски щати, където пандемията подхрани поляризацията на обществото, ръкостискането се трансформира също в нещо политическо, в отправяне на предизвикателство към санитарните рестрикции, споделя Анди Маккоркъл. 

" Мисля, че ще продължим да се ръкуваме. Но ще има доста повече приемливост към тези, които не се усещат комфортно да се ръкуват с другите. Това е един прекомерно значим обред в нашата просвета ", споделя Алън Фур.

Източник: Томас Юрбен от Франс прес /БТА/ 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР