Ръководството на социалната мрежа Фейсбук е било особено притеснено от

...
Ръководството на социалната мрежа Фейсбук е било особено притеснено от
Коментари Харесай

Facebook не бори фалшивите новини, за да не разгневи консерваторите

Ръководството на обществената мрежа " Facebook " е било изключително обезпокоеното от обвиняванията в пристрастност на модерирането на консервативно наличие в Съединени американски щати. В реакция на това те са възприели механизми, които лимитират дезинформацията и подправените вести, разкрива теч на вътрешни документи, оповестен от Gizmodo.

Това е довело до голям брой опити с логаритмите на платформата, които са имали резултат върху това по какъв начин и какви вести и друго наличие, в това число политическо, е било представяно на потребителите - освен в Съединени американски щати, само че и по света.

През 2016 година, когато Доналд Тръмп завоюва президентските избори, Марк Зукърбърг твърдеше, че неговата платформа не може да има въздействие върху резултатите от изборите. Скандалът с Cambridge Analytica разруши този мит - оказа се, че данни на милиони са употребени за основаване на логаритми, с които да бъдат облъчван американският електорат.

Фейсбук бързо стартира работа върху ограничение на тези резултати и възобновяване на репутацията си. Според информация на Gizmodo, макар уверенията на Зукърбърг, че няма сходни терзания, цялото висше управление на компанията е било в непрекъснати полемики за това по какъв начин да се подхожда към подправените вести и дезинформацията, ориентирани към манипулиране на гласуващите

През последните няколко години обаче обществената мрежа е под непрекъсната офанзива от републиканците в Съединени американски щати - те настояват, че компанията лимитира техните представители и поддръжници и поддържа тезите на демократите посредством логаритмите и модерирането на наличие.
След Тръмп - битка с дезинформацията, след Байдън - различен метод
Ако след изборите през 2016 година хората на Зукърбърг са почнали да работят интензивно по способи за ограничение на подправените вести и дезинформацията, след вота през 2020 година, извоюван от Джо Байдън, тази наклонност е обърната.

Фейсбук реагира освен на обвинявания на републиканците - голям брой консуматори са се оплаквали и поради токсичните и отрицателни прекарвания от мрежата. Вътрешен отчет от януари 2020 година предизвестява, че консуматори са напускали обществената мрежа, тъй като я свързвали с " възприятие на безсилие, отчаяние, стрес и яд ". Много от тях са изгубили другари и са развалили връзките си с близки - поради спорове, провокирани от политически неразбирателства и подправени вести.

Предложенията да се поправят тези проблеми, изключително във връзка с News Feed-а - новинарският поток на платформата - обаче са отхвърлени от управлението, тъй като са очаквали обвинявания в пристрастност.

Ползваните логаритми за понижаване на " нискокачественото " наличие - включващо жълти и кафяви медии, както и откровена дезинформация - са изключени в този интервал, сочат разнообразни вътрешни документи.
Консерваторите популяризират повече дезинформация
Няколко проучвания, в това число вътрешни за компанията, сочат че консерваторите и техните симпатизанти са по-склонни да споделят подправена информация от демократите. Това се удостоверява от проучвания и на други обществени платформи.

Това не значи, че демократите не споделят дезинформация - просто не в същата степен. Съответно, в случай че бъдат налагани неутрални логаритми, които просто да лимитират подправеното наличие, консерваторите ще бъдат по-засегнати от либералите в Съединени американски щати. И по този начин от Фейсбук наподобяват като симпатизанти на едната партия.
А в случай че постовете са просто хронологични?
Множество консуматори желаят да получават наличие, което не е филтрирано от логаритмите - просто да им излизат постове от страници и другари в последователен ред.

Хората на Зукърбърг са провели сходен опит на някои консуматори. Това в действителност е довело до повече забелязано наличие, надлежно и повече рекламни доходи - добра вест за Фейсбук.

Според създателите на опита обаче повода е, че потребителите са скролвали нервно през своя новинарски поток и по този начин са виждали повече реклами. В добавка, по-малко забавно наличие понижава шанса да кликнеш и да излезеш от потока. В последна сметка концепцията на опита не е приложена.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР