Ръководството на Националната служба за защита на природата (НСЗП) към

...
Ръководството на Националната служба за защита на природата (НСЗП) към
Коментари Харесай

Влажните зони остават без охрана и след пожарите

Ръководството на Националната работа за отбрана на природата (НСЗП) към Министерството на околната среда и водите отхвърля да вкара по-строга отбрана за Драгоманското тресавище, макар че 80% от него изгоря преди седмици. Това е станало известно на среща във връзка Деня на влажните зони в понеделник, заяви природозащитната коалиция " За да остане природа в България. "

В срещата, проведена от Регионалната ревизия по околна среда и води (РИОСВ) София, са взели присъединяване представители на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Министерство на туризма, Община Драгоман, Областна администрация на област София, Районната работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Сливница, Държавното горско стопанство " Сливница ", Лесотехническия университет и организации и Коалиция " За да остане природа в България ".

Има статут - няма отбрана

Предложението на природозащитниците е било Драгоманското тресавище да получи статут на национална предпазена територия с категория " естествена забележителност ", което би дало права за отбраната му от страна на Регионалната ревизия по околна среда и води на Министерството на околната среда и водите. Отговорът на ръководителя на виновното звено Националната работа за отбрана на природата (НСЗП) е бил, че екоминистерството няма задоволително потенциал да реализира опазването на следващата предпазена територия и отхвърли каквато и да е отбрана на Драгоманското тресавище.

По своя статут Драгоманското тресавище и все още би трябвало да е предпазено - то е зона от мрежата " Натура 2000 " (повече за " Натура 2000 " виж тук) и значима за запазване влажна зона от Рамсарската спогодба. И по двете класификации Министерство на околната среда и водите е виновната институция за опазването му.

Вместо по-силна отбрана - по-слаб закон

Директорът на Националната работа за отбрана на природата, която е виновна както за националните предпазени територии, по този начин и за българските зони от европейската мрежа " Натура 2000 ", е допълнил на срещата, че вместо за засилена отбрана, Министерство на околната среда и водите стартира още веднъж да работи по промени в Закона за биологичното многообразие (ЗБР).

Тези промени в закона бяха план на следствия за занемареност някогашен министър Нено Димов и задачата им беше да даде право на еднолично решение на министъра за намаляване на отбраната на " Натура 2000 ", изключване на площи от нея, както и за оповестяване на заповеди и проекти за ръководство, които не съдържат съответни ограничения за запазване на предпазените на хартия зони. Срещу измененията в Закона за биоразнообразието през 2019 година се оповестиха всички научни институции, работещи в сферата. Опитът за промени в Закон за биологичното разнообразие е едно от тежките " осъществявания на задължения ", останали в завещание от Димов в Министерство на околната среда и водите.

В своето заявление от през днешния ден Коалиция " За да остане природа в България " декларира, че приоритет в работата на Министерство на околната среда и водите е да съблюдава българските и европейски закони, а не да ги променя поради неналичия в потенциала си.

Екокоалицията също припомня, че това е следващият отвод от страна на Министерство на околната среда и водите да приключи процедурата за оповестяване на предпазена околност " Драгоманско тресавище ". Община Драгоман и Сдружение за дива природа " Балкани " подават взаимно предложение за предпазена територия през 2005 година, а през 2008 година междуведомствена комисия го утвърждава.

Дори и със настоящия си статут на зона от " Натура 2000 " и Рамсарска влажна зона би трябвало получи отбрана. Според " За да остане природа " предпочитано след пожара е възобновяване на най-малко част от мостчетата и пътеките. То е належащо да се случи в границите на идващите три месеца, с цел да се обезпечи достъп за посетителите на влажната зона. За задачата съдружие " Балкани " към този момент разгласи дарителска акция, за която ще помогне и надпреварата " Байк и рън за Чепън. "

Няма заповед - няма закон

Природозащитните организации подсетиха и за задължението на Министерство на околната среда и водите да издаде заповед по Закона за биологичното многообразие за предпазената зона от Натура 2000 по Директивата за местообитанията. " Рамсарско място и зона от " Натура 2000 " без съответни режими, ръководство и защита не могат да обезпечат дълготрайно запазване на природата, " коментират от " За да остане природа ".

Забавянето на 211 заповеди с съответни ограничения за запазване на зони е причина е една от общо 35 дейни наказателни процедури сега наказателни процедури против България, като е и основно нарушаване на Министерство на околната среда и водите съгласно одит на Сметната палата. За казуса с изчезналите заповеди от години алармират природозащитници.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (189)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР