Ръководството на МБАЛ Силистра отправи призив към жителите на областта

...
Ръководството на МБАЛ Силистра отправи призив към жителите на областта
Коментари Харесай

Болницата в Силистра отправи апел за кръводаряване

Ръководството на МБАЛ Силистра насочи апел към жителите на региона за непринудено даряване на кръв по отношение на дефицита й в Отделението по трансфузионна хематология, заяви Българска телеграфна агенция.

„ Предстоят доста празнични дни, в които кръводарители се намират мъчно. Необходим е запас, тъй като случаите и болесттите по време на празници са повече от нормално “, се споделя в обръщението към силистренци.

Кръводаряването ще става всеки работен ден от 8 до 12 часа, в постройката на Отделението по трансфузионна (Кръвен център). Кръводарители могат да бъдат всички здрави хора на възраст от 18 до 65 години, напомнят от болничното заведение в Силистра.

Завеждащият отделението доктор Антоанета Панайотова споделя, че от началото на годината хората, които са дарили кръв, са към 2000. Почти всички те са близки и родственици на нуждаещи се пациенти. Доброволните кръводарители са едвам към 10-15 души. Според нея една от аргументите за това е неналичието на съответен тласък.

„ Стойността на купона, който даваме на кръводарителите, е 8 лв.. Той не е обновен от 30 години и от дълго време не дава отговор на актуалните условия.

Сега се постанова околните на болните да търсят кръводарители. Ако всеки здрав човек подари кръв един път годишно, съвсем няма да има потребност околните да се занимават с това “, сподели доктор Панайотова.

Според нея дребната бройка на личния състав в отделението не разрешава да се правят познатите от предишното бригади по кръводаряване. Затова е належащо повече подпомагане от други институции.

Една от организациите, които постоянно вземат участие в акциите по набиране на кръводарители, е Българският червен кръст (БЧК). Според шефа на Областния съвет на БЧК в Силистра Маргарита Касабова е нужна необятна осведомителна акция, която да огласи проблемите.

„ Това да си кръводарител е персонален избор, само че подплатен с задоволително информация. Трябва да намерим нови маркетингови подходи за разпространение на тази активност. Нужно е обществото да се обърне с лице, със сърце, с цел да е наясно, че капката кръв може да избави живот.

Нашите доброволци не са подготвени да организират такава акция. За да убеждаваш другите, би трябвало ти самичък да си уверен, да си дарил кръв и да познаваш казуса, сподели за Българска телеграфна агенция Маргарита Касабова.

Според нея би трябвало да има и тласъци за кръводарителите под формата на купони, посредством които да си набират задоволително питателна храна.

Въпреки многото компликации и проблеми, пред които е изправено набирането на кръв, тази година беше белязана и от позитивен образец. През февруари група дванадесетокласници от силистренската Природоматематическа гимназия „ Св. Климент Охридски “ групово подариха кръв за потребностите на локалната болница. Тогава младежите споделиха, че концепцията за благотворителната самодейност е зародила непринудено. Желанието им е било освен да имат ослепителен спомен от последните дни в учебно заведение, само че и да оказват помощ на нуждаещите се.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР