Ръководството на КНСБ обсъди проекта на директива за адекватните минимални

...
Ръководството на КНСБ обсъди проекта на директива за адекватните минимални
Коментари Харесай

КНСБ обсъди с българските евродепутати директивата за адекватните минимални работни заплати

Ръководството на КНСБ разиска плана на инструкция за съответните минимални работни заплати с български членове на Европейския парламент. Онлайн полемиката се е състояла по самодейност на Конфедерацията, оповестиха от пресцентъра на КНСБ.

На нея президентът на КНСБ Пламен Димитров и основният икономист Любен Томев са срещнали евродепутатите с позицията на Конфедерацията по регламента.

"Водим тази борба от 8 години. Постижение е, че не приказваме за рекомендация, а за план на инструкция ", е споделил Димитров.

По време на разискването той е показал, че директивата получава поддръжка от 10 страни в Европейски Съюз, измежду които и България, със съответните бележки по нея. Шест страни са по-скоро съгласни и за изненада Финландия, до неотдавна корав съперник, е измежду тях. Директивата не среща поддръжка от Дания, Швеция, Австрия, Унгария и Полша. Без ясна позиция са трите балтийски страни.

Ключов въпрос в директивата е адекватността на минималните заплати. Той не е адресиран ясно и изрично. Основният проблем е в това, че двойният предел - съответната минимална работна заплата да е 60 % от медианната и 50 % от междинната работна заплата в съответната страна, е оставен в рециталите, а не е включен в главните алинеи на директивата, е отбелязал водачът на синдиката. КНСБ упорства това да бъде променено.

"Неравенствата в България са крещящи. Въпросът за съответните минимални работни заплати би трябвало да срещне единомислеща поддръжка от всички обичайни партии. Защото другояче всички знаем, че неравенствата раждат популизъм. Ако бъдат отстранени, той няма да има почва да вирее ", е споделил още при разискването на директивата Пламен Димитров.

Главният икономист на КНСБ Любен Томев също е показал, че слагането на двойния предел, който да доближат съответните минимални работни заплати, в рециталите слага подозрения дали страните ще го ползват. Трябва да има долна граница, която да се доближи, а по-късно стремежът да е да не се пада под нея и по този начин да се подсигурява достигането на заплати за прехрана на живота, е допълнил Томев.

Сред позитивните страни на директивата той е показал въвеждането на условие страните членки да доближат 70 % покритие на работещите с Колективни трудови контракти и всяка страна да откри пътя по какъв начин да го реализира. КНСБ предлага в директивата да залегне санкциониране на фирмите, които попречват договарянията със синдикатите и сключването на КТД, като не бъдат допускани до асимилиране на европейски средства. Евродепутатите, които са се присъединили в полемиката - Асим Адемов  Асим Адемов Асим Адемов е български евродепутат от ГЕРБ. Роден е на 3 декември 1968 в село Дъбница, община, Радан Кънев  Радан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 година в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и, Атидже Алиева, Петър Витанов  Петър Витанов Петър Витанов е роден на 18 април 1982 година в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее, Цветелина Пенкова  Цветелина Пенкова Цветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 година в София. След образованието си в Софийската математическа,, са изразили кардинална поддръжка за директивата и са изтъкнали значимостта ѝ поради последното място, на което се намира страната ни в Европейски Съюз по приходи.

В Европейски Съюз размерът на минималната работна заплата варира от 312 евро в България до 2142 евро - в Люксембург. С българските представители в Екологичен потенциал е бил разискван ходът на полемиките по директивата на национално и европейско равнище. В европейските политически групи въпросът за двойния предел за установяване на МРЗ не е разискван още, е станало известно по време на полемиката. Димитров е уведомил евродепутатите, че по самодейност на КНСБ в първите дни на януари следва онлайн полемика за директивата и с комисар Никола Шмит. В нея ще вземат участие и синдикатите от Румъния, Хърватия и Словения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР