Ръководството на германската търговска верига Metro призовава акционерите си да

...
Ръководството на германската търговска верига Metro призовава акционерите си да
Коментари Харесай

Metro отказва предложение на чешки милиардер да бъде придобита за 5,8 милиарда евро

Ръководството на немската комерсиална верига Metro приканва акционерите си да не одобряват предлагането за придобиване от компанията EP Global Commerce. Последната е благосъстоятелност на чешки и словашки вложители, които оферират 5,8 милиарда евро, с цел да придобият групата.

От EP Global Commerce, зад която стоят чешкият милиардер Даниел Кретински и словашкият му сътрудник Патрик Ткач, упорстват че предлагането им е " неповторима опция " за акционерите на Metro, която се намира в затруднено финансово състояние.

Въпреки това от управителния и от надзорния съвет на Metro предлагат техните вложители да не одобряват направената оферта, оповестява Reuters.

" Считаме, че цената, препоръчана от EP Global Commerce, не дава отговор на условията ни, защото тя подценява доста Metro и даже след преразглеждане на препоръчаните условия по договорката пепоръчваме на нашите акционери да се одобряват офертата ", показва основният изпълнителен шеф на веригата Олаф Коч в публично мнение.

След излизането на новината акциите на групата поевтиняха с 0,7% до 15,41 евро.

През юни стана ясно, че Даниел Кретински, който е измежду най-големите акционери в немската група, е декларирал проект да закупи сред 25 и 35% от акциите й пред немската антимонополна комисия.

Според законодателството в европейската страна, в случай че той премине прага от 30%, е длъжен да насочи предложение за изкупуване и на останалите акции.

Спекулациите по отношение на усвояване потеглиха още в края на август на предходната година, когато чешкият вложител стартира да натрупва позиции в немската компания.

Първоначално Кретински и негов бизнес сътрудник получиха 7,3% от акциите на Metro от семейство Дуисбург. Освен това, те имат варианти за още 15,2% от фонда Ханиел. Чехът има съглашение и с Ceconomy, която има 6,39% от акциите. Неговата EP Global Commerce има 10,91% преди нарастването.

У нас веригата, която отвори първите си два обекта през 1999 година, има по два магазина в София и Пловдив, както и по един в Бургас, Варна, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград. В Хасково и Добрич през 2010 година бяха открити първите два магазина МЕТРО Компакт.

Освен това компанията има и 2 профилирани бази в курортите Банско и Слънчев бряг.

Metro има 760 магазина в 25 страни в Европа и Азия. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР