Ръководството на БСП често повтаря, че е част от "най-демократичната

...
Ръководството на БСП често повтаря, че е част от "най-демократичната
Коментари Харесай

Това ако не е цензура. Защо БСП гони знакови партийни журналисти

Ръководството на Българска социалистическа партия постоянно повтаря, че е част от "най-демократичната партия в България ". Аргументите в поддръжка на това изказване постоянно са едни и същи: Българска социалистическа партия не е лидерска партия; ръководи се от групови органи, а не еднолично и не на последно място - измежду социалистите постоянно е имало разграничи крила, а оттова и разнообразни отзиви.

Дали обаче това в действителност е по този начин? Въпросът е изключително настоящ след прочистването на екипа на в. " Дума " от знакови за Българска социалистическа партия публицисти като Велислава Дърева и Велиана Христова . И двете имена се свързват с партийния печатен орган на социалистическата партия от самото му пресъздаване на мястото на "Работническо дело " преди повече от 30 години.

Преди седмица, в два поредни дни, стана обществено известно, че Христова и Дърева са отстранени от постовете си във вестника. Премахването им пък стана мотив нескрито да излязат обвинявания в цензура, както и опити за заглушаване на сериозни отзиви към управлението на Българска социалистическа партия.

Всичко това се случва в необикновен за партията миг – седмица преди съвещанието на конгреса ѝ, който би трябвало да реши дали, по кое време и по какъв начин ще се избере правоприемник на подалата оставка Корнелия Нинова.

Контекстът се добавя и от още две условия. Първо, Нинова подаде оставката си алегорично, с цел да понесе отговорността от слабите изборни резултати на Българска социалистическа партия. И второ, партията влезе в ръководството на страната, а самата Нинова е вицепремиер в новия постоянен кабинет. Част от причините, с които Българска социалистическа партия влезе в ръководството, бяха поредицата обвинявания към Бойко Борисов и ГЕРБ за властническо ръководство. Това, което става към вестник "Дума " обаче разкрива сходни похвати.
Историята
По думите на отстранените публицисти всичко става след писмо, изпратено до Националния съвет на Българска социалистическа партия в отговор на рецензии на Корнелия Нинова към работата на публицистите в медията. И Христова, и Дърева разпознават в отстраняването си "разправа " с тях, откакто вземат решение да се опълчват на Нинова.

Коренът на казуса се крие при започване на декември. Тогава Българска социалистическа партия организира последното присъствено съвещание на необятното си партийно управление. Точно преди него в коментар на тогавашния зам.-главен редактор на "Дума " Георги Георгиев се подлага на критика методът на взимане на решения в Българска социалистическа партия "на автограф ", без те да са обществени. Георгиев слага въпроса за потребността от бистрота в решенията на управлението на партията в подтекста на все по-ниската поддръжка, която тя получава от гласоподавателите.

Екипът на "Дума " не допуска, че точно този коментар ще стане мотив за развилите се след това събития.

По време на пленума на партията се предлага в дневния ред на социалистите да залегне и точка, която преглежда работата на двете партийни медии – вестник "Дума " и телевизия БСТВ. Мнозинството отхвърля предлагането, само че председателката в оставка Корнелия Нинова се изрича по нея с редица забележки. Всички те са ориентирани към вестника, а не към малкия екран, която се сътвори преди години точно по концепция на Нинова.

Сред упреците към "Дума " са главно сериозният звук към управлението на партията, както и средствата, които вестникът "гълта " от дотацията на Българска социалистическа партия. Освен това Нинова твърди, че във вестника се вземат един път заплати, а повторно – за същата работа публицистите вземат и възнаграждения. Всичко това по думите ѝ коства към 40 000 лв. месечно на партийната централа.

След отправените обвинявания публицистите във в. Дума стартират да мислят по какъв начин да се защитят, защото тяхната позиция не е чута, а работната им и партийна орис зависят в немалка степен от Националния съвет на Българска социалистическа партия. Затова те написват писмо, в което оспорват всичко, казано от Нинова. Изпращат писмото до Националния съвет на Българска социалистическа партия.
Писмото
В него те разкриват редица условия, които до този миг не са известни на редовите партийци. В писмото се показва, че в "Дума " не работят 60 публицисти, както декларира Нинова, а едвам 30-тина. Издръжката на изданието не е 40 000 лв. на месец, макар че точно толкоз са гласувани от управлението на партията. "Дума " получава единствено по 26 000 лв..

Журналистите пишат още, че сключването на така наречен "авторски контракти " с тях не е направено, с цел да получават двойни пари за работата си, а тъй като има джентълменско съглашение сред тях и управлението на "Дума " пенсионираните кореспонденти да не вземат заплати. Т.е. да не са на трудови контракти, а да получават единствено възнаграждения, с цел да "не товарят партията със средства ".
Съгласуване на текстове с партийния пресцентър
Освен това в писмото се споделя, че членове на фондацията, издаваща вестник "Дума ", са поискали от публицистите "всички материали, свързани с Българска социалистическа партия, да се съгласуват авансово с пресцентъра на "Позитано " 20 ".

"Тъжно е, тъй като социалистите стартират да се ориентират за това, което става в Българска социалистическа партия, от други медии, освен това – накриво. Ако това не е практикуване на цензура, какво е? ", се споделя в писмото.

В него се съдържат още редица рецензии към управлението на Българска социалистическа партия, а настояването на създателите му [всички публицисти от "Дума "] е то да бъде разисквано на пленум.
"От на следващия ден не си на работа "
Физическото изпращане на писмото се прави от пощата на Велиана Христова . "Логично е да го изпратя аз. Освен създател в Дума, аз съм и представител на Съюза на българските публицисти (СБЖ) във вестника ", сподели тя пред Свободна Европа. Малко по-късно тя чува думите: "от на следващия ден не си на работа ".

"Дойдоха и това ми споделиха - че от идващия ден не съм на работа ", споделя Христова. И показва, че този диалог с нея са провели Атанас Зафиров и Вяра Емилова - и двамата депутати от Българска социалистическа партия и членове на фондация "Дума ", която на процедура издава вестника.
 Велиана Христова
Христова твърди, че е изхвърлена, а "изхвърлянето " ѝ се случва много елементарно. Причината: тя няма преподписан контракт с "Дума ". Журналистиката е в пенсионна възраст и работи единствено на авторски контракт. Той пък е изминал, защото поради пандемията договорите на публицистите в партийния вестник, даже и авторски, не са преподписани.

Въпреки това обаче Христова оглавява отдел "Общество " във вестника и е работила на общо съображение. "Не съм писала единствено мнения. Правила съм наред с това всичко, което прави един началник на отдел в медия. А то е асортимент, редакция и прочие. За това получавах тъкмо 394 лв. ", споделя тя.

Понеже журналистката няма трудов контракт, отстраняването ѝ е елементарно и в действителност може да се случи от през днешния ден за на следващия ден.
Нинова е експерт по приватизация и разпродажба, само че не е схванала, че нито Българска социалистическа партия, нито "Дума " са "Техноимпекс "Велислава Дърева
Ден по-късно излиза наяве, че в партийния вестник на Българска социалистическа партия не работи към този момент и Велислава Дърева . Дълги години тя фигурираше в карето на "Дума " на длъжността "политически наблюдаващ ". За тази си работа Дърева получава тъкмо 180 лв. месечно.

На нея даже не ѝ споделят, че към този момент не работи в "Дума ". "Писа ми един другар, че към този момент не съм в карето на вестника. Изтрита съм ", сподели Дърева пред Свободна Европа. И добави, че "Корнелия Нинова е експерт по приватизация и разпродажба, само че не е схванала, че нито Българска социалистическа партия, нито "Дума " са "Техноимпекс ".
 Велислава Дърева Още хора си потеглят. И едно ново предопределение
Дърева и Велиана Христова не са единствените, които се простят с работата си в партийния вестник. Георги Георгиев – заместник-главният редактор, написал сериозния коментар към Нинова, също към този момент не работи там. Според сътрудниците му е бил "изхвърлен след доста години работа за идеята ". Свободна Европа опита да се свърже с него по телефона, само че Георгиев не отговори на позвъняванията.

За сметка на това пък в партийния вестник е назначена като първи заместник-главен редактор Нора Стоичкова . Последната ѝ месторабота е основаната от Нинова БСТВ. Преди това Стоичкова беше в партийната телевизия на "Атака " – "Алфа ТВ ". По-рано е работила за Министерство на вътрешните работи и е била персонален пиар на екслидера на Съюз на демократичните сили Надежда Нейнски.

Друг, който към този момент не работи в "Дума ", е адимистративният шеф на медията Иван Пешев . Пред Свободна Европа той сподели, че е напуснал работа поради "несъвместимост с новата заместник-главна редакторка ". "Няма да дам повече детайлности, приемете, че с госпожа Стоичкова сме несъвместими ", сподели още Пешев.

По думите и на Дърева, и на Велиана Христова Нора Стоичкова е изпратена във вестника да "следи кой какво прави " и да "налага цензура от името на Корнелия Нинова ".
"Вижте формалната позиция "
Свободна Европа потърси Корнелия Нинова с въпроси за протичащото се в "Дума ". Тя не отговори на телефонните позвънявания.

Потърсихме и цитираните от Христова двама депутати от Българска социалистическа партия – Атанас Зафиров и Вяра Емилова. Емилова не подвигна телефона си, а Зафиров отхвърли да разяснява протичащото се, препращайки към формалната позиция на Българска социалистическа партия.

Позицията на партията пък гласи, че "нито един човек не е уволнен от в. "Дума ". Причината да се твърди това, е че нито Дърева, нито Велиана Христова са били на трудови контракти.

От Българска социалистическа партия настояват, че авторските контракти на журналистките са били срочни и са изтекли. "Добре пристигнали са да пишат ", споделят още от партията.

Христова разяснява пред Свободна Европа, че "няма уважаващ себе си публицист, който да се съгласи на това ". "Няма по какъв начин да се върна и да пиша в "Дума ", сподели още тя.

Срещу протичащото се в Дума беше направена и. Тя стартира да се популяризира незабавно откакто стана ясно, че Велиана Христова към този момент не работи във вестника.

След разрастването на абсурда четирима от общо петимата евродепутати на Българска социалистическа партия излязоха с позиции за отстранените от работа. Срещу дейностите на управлението се оповестиха Елена Йончева , Петър Витанов , Иво Христов и ръководителят на ПЕС Сергей Станишев.

По-рано това стори и вицепрезидентът Илияна Йотова.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР