Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) даде мандат за подписване

...
Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) даде мандат за подписване
Коментари Харесай

Ръководството на БЛС даде мандат за подписване на нов 3-годишен рамков договор с НЗОК


Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) даде мандат за сключване на нов тригодишен рамков контракт със здравната каса (НЗОК) при избрани параметри. Това взеха решение делегатите на 75-ия ексклузивен събор на съсловната организация, който се организира в София.

Според решението на събора, Българският лекарски съюз може да подпише новия рамков контракт, в случай че са изпълнени избрани условия, за които има реализирано единодушие с Надзорния съвет на здравната каса. 

Сред новите моменти в текстовата част на плана на Национален рамков контракт за интервала 2023-2025 година са:

Да няма ограничаване в броя на направленията, които персоналните лекари могат да издават на хронично заболели пациенти, с цел да наблюдават положението си при експерт. 

Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място своя мобилен телефонен номер, само че ще би трябвало да има посочен настоящ подобен на лекарската процедура. 

Друг параметър ще са глобите за лекарите. Те няма да се натрупват при едни и същи нарушавания, а когато нарушаването е първо, ще се дава наставление, вместо да се постанова санкция.

Болниците пък ще могат да трансферират до 10% от леглата си от една клиника в друга от същия вид, когато за другата има чакащи пациенти, а няма свободни места. Приемащ доктор в болница към този момент ще може да бъде и без компетентност, а лекарите, които специализират, ще могат да правят лечебни действия като  реализатор под контрол на експерт.

Делегатите на Събора на БЛС бяха осведомени за постигнатата кардинална договореност за подкрепяне на нововъведенията да има целеустремено финансиране във връзка с роботизираната хирургия.

Какви ще бъдат цените на медицинските действия и в какви размери лекарите и лечебните заведения ще ги дават на здравноосигурените хора, ще се договаря сред БЛС и НЗОК след приемането на новия бюджет на здравния фонд. Към момента не е ясно по кое време ще се случи това.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР