Ръководството на AES България е готово на конструктивни преговори, за

...
Ръководството на AES България е готово на конструктивни преговори, за
Коментари Харесай

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ осигурява 10 % от електроенергията в България и е ключова за сигурността на доставките

Ръководството на AES България е готово на градивни договаряния, с цел да подкрепи прекосяването към напълно либерализиран пазар в страната Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “, обезпечава към 10 % от електрическата енергия в България и е основна за сигурността на доставките, изключително в сериозни моменти като януари 2017 година, когато приносът на централата страната да не премине към режим на тока бе от решаващо значение, съобщи изпълнителният шеф на ЕЙ И Европейски Съюз България Иван Цанков по време на среща с медиите през днешния ден. Ето за какво съществуването на базови въглищни мощности е не може да бъде подценяван, изключително когато става въпрос за най-модерната и отговаряща на всички модерни екологични условия централа у нас. ТЕЦ-ът в Гълъбово е пуснат в употреба едвам преди седем години, до момента в който останалите ни сходни генериращи мощности са на към 40 години. Въглищните централи са единствените, които не разчитат на вносни първични материали, тъй като горят въглищата, които се добиват в Маришкия басейн. Според ЕЙ И Европейски Съюз, които използват към една четвърт от производството на мини „ Марица Изток “, единствено основаните от тях директни и непреки работни места са към 4500.

В същото време печелим по-малко от множеството огромни компании в България, съобщи още Иван Цанков в отговор на мненията, че ЕЙ И Европейски Съюз има забележителна норма на облага, които съгласно слуховете била над 50%. През 2016 година съотношението на чистата ни облага към общите активи е 5%. Средното за страната е 7,5%. Вътрешната норма на възвръщаемост на плана Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ е 6,6%, разгласи той.

Ние сме дълготраен вложител в България и изрично поддържаме измененията в бранша, които би трябвало да доведат до изцяло либерализиран пазар на електрическата енергия. Това обаче би трябвало да стане по този начин, че ползите на вложителите да бъдат предпазени, съобщи Оливие Маркет, президент на ЕЙ И Европейски Съюз България. В момента централата приготвя разбор на методиката за пресмятане на невъзстановяемите разноски, препоръчана от българското държавно управление и ще показа своето мнение до края на юни тази година. На базата на това ще стартират договаряния с българското държавно управление за преоформяне на контракта с НЕК, по силата на който националната компания купува тока от Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ на закрепени цени. Така нареченият дълготраен контракт би трябвало да бъде преустановен, дружно с този на Контур Глобал, които оперират Марица Изток 3, обявиха към този момент няколко представители на страната, измежду които и ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев. Договорът може да бъде сменен с подобен за разлики или с заплащане на невъзстановените разноски, изясни Цанков. При първия случай централата ще продава на свободния пазар, само че страната ще доплаща разликата сред полученото на пазара и контрактуваната цена по дълготрайния контракт. При втория случай ЕЙ И Европейски Съюз би трябвало да получи отплата за инвестицията си, която е направила, само че няма да може да покрие поради прекратяването на контракта й. Така на процедура компанията ще получи еднократно заплащане, което да покрие инвестицията и по-късно ще продава тока си на борсата без никакъв ангажимент от страна на страната във връзка с цената. Маркет не се ангажира със период, в който договарянията ще приключат, поради тяхната трудност, само че уточни, че е оптимист за реализиране на съглашение. Каквото зависи от наша страна, можем да подсигуряваме, че ще го създадем, с цел да бъдат тези договаряния сполучливи, само че това, което е несъмнено е, че инвеститорският интерес би трябвало да бъде предпазен, добави той. След реализиране на съглашение по въпроса за обезщетенията, то би трябвало да бъде в съгласие и с 25-те финансиращи институции, които са обезпечили към 70% от средствата за построяването на Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “. Първоначалната инвестиция в централата е в размер на 1,3 милиарда евро, а с изключение на нея ЕЙ И Европейски Съюз е вложила 93 млн. евро лични средства и в депото за предпазване на пепел и гипс.

Въпросът за прекратяването на договорите на по този начин наречените „ американски централи “ – ЕЙ И Европейски Съюз и Контур Глобал беше издигнат още през 2014 година, когато тогавашната Комисия за енергийно и водно контролиране изиска от Европейската комисия да ревизира контрактите и да види дали те не са държавна помощ. До момента към момента се събират доказателства по случая и публично открита процедура няма, изясни Иван Цанков.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР